Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

„Czy Światło kwantowe może być Bogiem?” – pytanie, które zmieniło moje życie

Tutaj filozofujemy. Rozmawiamy o nurtach filozoficznych, religijnych, które mogą pomóc nam poznac siebie, nadać sens życiu i również odburzyć się.
Wstawiamy tutaj także ciekawe linki do stron, a także propozycje książek dotyczących filozofii, religii, (buddyzm, medytacja, joga itp.).
Jednym słowem - oświecenie!
Mała uwaga - jeżeli w stanie nerwicowym nie lubisz zajmować się taką tematyką, powoduje ona u ciebie na razie niepokój.
Wówczas po prostu nie czytaj tego działu, bo trzeba to robić z DYSTANSEM.

ODPOWIEDZ
Promien
Nowy Użytkownik

11 lipca 2025, o 01:59

Cześć wszystkim,
Na forum trafiłem jako obserwator już jakiś czas temu, ale dopiero teraz poczułem, że chcę wrzucić coś własnego. Od kilku lat szukam odpowiedzi na pytanie, które dla niektórych może brzmieć dziwnie, ale mnie uruchomiło duchowo, filozoficznie i fizycznie:

Czy to możliwe, że Bóg (czy jakkolwiek nazwane Źródło) to po prostu... Światło? Ale nie takie w metaforze – tylko konkretne, realne światło kwantowe, obecne na poziomie biofotonów, reakcji w komórkach i zjawisk w fizyce?

Z tej myśli urodziła się moja książka „Potęga Światła”, w której staram się zebrać badania, duchowe wglądy i osobiste doświadczenia związane z tym, że może jesteśmy bardziej świetlistymi polami świadomości niż zlepkiem przypadkowych myśli i traum. Że może dusza to nie wiara, tylko subtelna informacja zakodowana w świetle?

Nie twierdzę, że mam rację. Ale widzę, jak to podejście zmieniło moje życie – i ciekawi mnie:
Czy ktoś z Was też miał takie odczucia, że światło (np. w medytacji, w śnie, w śmierci klinicznej) było czymś więcej niż tylko zjawiskiem fizycznym?
Czy światło Was „wołało”? Czy też czuliście, że ma świadomość?

Jeśli ktoś chce – chętnie podzielę się fragmentem książki. Ale bardziej niż promocja interesuje mnie rozmowa. O tym, czym jest świadomość. Czym jest światło. I czy to możliwe, że najstarszą formą Boga jest po prostu… foton?

Dzięki za przeczytanie.
Z serdecznością –
Łukasz Zarembski / Promyczek ✨
ODPOWIEDZ