Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy to mogą być objawy nerwicy?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
gangespabla
Zarejestrowany Użytkownik

27 września 2022, o 11:47

Dzień dobry.

Na zaburzenia lękowe choruję około rok czasu. Przez 9 miesięcy brałem ssri oraz co tydzień chodziłem na psychoterapię. Teraz od dwóch miesięcy nie biorę już leków i radzę sobie sam, a przynajmniej się staram. Komfort życia po odstawieniu lekow trochę mi opadł. Od kilku dni mam zawroty głowy, ucisk głowy i kilka razy dziennie robi mi się słabo ( bez utraty przytomności) dodatkowo czasami mam mrowienia roznych czesci ciala. Zrobiłem sobie szerokie badania krwi, które wyszły super, byłem u kardiologa i internisty i tam również wszystko ok. Ostatnio diagnosta w laboratorium po odebraniu przeze mnje badań nastraszyl mnie,że te objawy mogą świadczyć o guzie mozgu lub tętniaku i żebym szybko udał się na sor wykonać tomografię komputerowa. Niestety od tamtego czasu chodzę przestraszony,że rzeczywiście może coś mi jest. Wizytę u neurologa mam za 2 dni i wtedy dopiero uzgodnię co dalej. Czy według Państwa te objawy mogą pochodzić od nerwicy i zaburzeń lękowych?

Czy robić te badanie tomografii, czy dać sobie spokój? Ciężko mi teraz przywrócić równowagę emocjonalną..
malutenki

27 września 2022, o 12:00

Jeżeli diagnosta coś Ci zasugerował, to dla potwierdzenia tego, zrobiłbym jeszcze tomografię i oczywiście konsultacja z neurologiem.
Jeśli wyniki wyjdą ok, a neurolog nie stwierdzi żadnej innej choroby, to nic innego nie zostaje Ci jak nerwica.
Oczywiście, że zaburzenie lękowe może dawać takie objawy, o których wspominasz w swoim poście.
Według mnie poczekałbym na konsultację z neurologiem, niech on przejrzy te badania i podejmie decyzję, później będziesz sam wiedział, co musisz zrobić. ;)
A żeby się uspokoić, to zajmij się czymś, co odciąga uwagę od tego myślenia oraz na logikę weź to, że diagnosta to diagnosta i więcej powie Ci neurolog, bez nakręcania się na niewiadome, musisz zaakceptować każdy scenariusz, niezależnie od tego jaki będzie.
gangespabla

12 października 2022, o 18:33

malutenki pisze:
27 września 2022, o 12:00
Jeżeli diagnosta coś Ci zasugerował, to dla potwierdzenia tego, zrobiłbym jeszcze tomografię i oczywiście konsultacja z neurologiem.
Jeśli wyniki wyjdą ok, a neurolog nie stwierdzi żadnej innej choroby, to nic innego nie zostaje Ci jak nerwica.
Oczywiście, że zaburzenie lękowe może dawać takie objawy, o których wspominasz w swoim poście.
Według mnie poczekałbym na konsultację z neurologiem, niech on przejrzy te badania i podejmie decyzję, później będziesz sam wiedział, co musisz zrobić. ;)
A żeby się uspokoić, to zajmij się czymś, co odciąga uwagę od tego myślenia oraz na logikę weź to, że diagnosta to diagnosta i więcej powie Ci neurolog, bez nakręcania się na niewiadome, musisz zaakceptować każdy scenariusz, niezależnie od tego jaki będzie.
Na bazie wyżej opisanych zdarzeń udałem się na wizytę do neurologa. Ten kazał mi zrobic rezonans mózgu z kontrastem. Badanie mam już w piątek i bardzo się boję,że coś mi z niego wyjdzie .. przez to chodzę teraz bardzo poddenerwowany.
ODPOWIEDZ