Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy kawa albo herbata wpływają u Was na zaostrzenie zaburzenia?

Dział dla osób, które zażywaniem narkotyków, np. marihuany, dopalaczy, mefedronu, amfetaminy doprawili się stanów lękowych, czy też depresyjnych.
Jeżeli Twoim głównym problemem jest odrealnienie po "narksach" to dział o derealizacji znajduje się Tutaj
ODPOWIEDZ
Vetta
Nowy Użytkownik

30 sierpnia 2025, o 21:00

Pytam, bo kiedyś kawa była tym napojem, który pomagał czy to w depresji, czy po prostu w miarę normalnym samopoczuciu, a od kilku lat działa odwrotnie. Niestety musiałem zrezygnować, bo zaczęła powodować silne napięcie, wyzwalać natrętne myśli i zaostrzać uczucie guli w gardle. Ogólnie stan nieznośny. Czy ma ktoś podobnie? Może wie ktoś dlaczego tak się stało? A kawę piłem kilkanaście lat, jedną maks dwie na dzień, regularnie (wystarczy że się nie napiłem jednego dnia, gwarantowany ból głowy).
Luk
Zarejestrowany Użytkownik

30 sierpnia 2025, o 21:47

Tak, kawa i mocna herbata zaczęły na mnie działać źle od kiedy mam nerwice.
Awatar użytkownika
Jonizator
Nowy Użytkownik

30 sierpnia 2025, o 22:25

Tak, kawa (a dokładniej kofeina) powoduje wyrzut kortyzolu, hormonu stresu, ponieważ stymuluje oś podwzgórze–przysadka–nadnercza, podobnie jak reakcja na stres. Choć pobudzenie po kawie może być odczuwane jako dodanie energii, jest to w rzeczywistości wprowadzanie organizmu w stan stresu, co zużywa energię. Wypicie kawy na czczo lub w momencie wysokiego naturalnego poziomu kortyzolu dodatkowo podwyższa jego poziom, co w dłuższej perspektywie może negatywnie wpływać na zdrowie.

Kofeina aktywuje układ hormonalny, prowadząc do zwiększonej produkcji kortyzolu w nadnerczach.
Dla osób z problemami typu nerwica itp. zaleca się ograniczenie nadmiernego stosowania kofeiny ☺️
Vetta
Nowy Użytkownik

30 sierpnia 2025, o 22:51

Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Nie zgłębiałem tematu z kortyzolem, ale to by się zgadzało. U mnie pojawiły się problemy z kawą, po tym jak skończyłem związek z dziewczyną (w sensie ona odeszła zarzucając mi że ją zdradzam, co nigdy miejsca nie miało i nigdy by nie miało), a dokładnie po jednym zdarzeniu. Oddała mi pożyczony telefon i nie wiedziała, że miałem ustawione rejestrowanie rozmów, bo kiedyś tam do czegoś potrzebowałem i później nie wyłączyłem. Też zapomniałem o tym. Po jakimś czasie uruchomiłem telefon, bo chciałem sprawdzić czy działa i wyczyścić pamięć, ale tknęło mnie coś i przed usunięciem odsłuchałem nagrane rozmowy i okazało się że są nagrania z facetem z którym zaczęła się spotykać (i to żonatym, i z dzieckiem, dacie wiarę? ). No niestety, głowa mi nie wytrzymała i pokruszyło się trochę nerwów. To by się zgadzało dlaczego kofeina i teina teraz tak oddziałują.
Awatar użytkownika
MESJASZ
Zarejestrowany Użytkownik

31 sierpnia 2025, o 00:03

Vetta pisze:
ona odeszła zarzucając mi że ją zdradzam, co nigdy miejsca nie miało
Vetta pisze:
okazało się że są nagrania z facetem z którym zaczęła się spotykać (i to żonatym, i z dzieckiem, dacie wiarę?)
Totalnie dam wiarę. Ja się spotykam tylko z "cudzymi" kobietami, więc wiem jak jest

Niestety kofeina czy teina nie służą w nerwicy
Vetta
Nowy Użytkownik

31 sierpnia 2025, o 12:07

MESJASZ pisze:
31 sierpnia 2025, o 00:03
Vetta pisze:
ona odeszła zarzucając mi że ją zdradzam, co nigdy miejsca nie miało
Vetta pisze:
okazało się że są nagrania z facetem z którym zaczęła się spotykać (i to żonatym, i z dzieckiem, dacie wiarę?)
Totalnie dam wiarę. Ja się spotykam tylko z "cudzymi" kobietami, więc wiem jak jest

Niestety kofeina czy teina nie służą w nerwicy
Czyli to mogłeś być Ty ;col chyba że dziecka nie masz, to nie tym razem... :DD
ODPOWIEDZ