Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Czy kawa albo herbata wpływają u Was na zaostrzenie zaburzenia?
-
- Nowy Użytkownik
Pytam, bo kiedyś kawa była tym napojem, który pomagał czy to w depresji, czy po prostu w miarę normalnym samopoczuciu, a od kilku lat działa odwrotnie. Niestety musiałem zrezygnować, bo zaczęła powodować silne napięcie, wyzwalać natrętne myśli i zaostrzać uczucie guli w gardle. Ogólnie stan nieznośny. Czy ma ktoś podobnie? Może wie ktoś dlaczego tak się stało? A kawę piłem kilkanaście lat, jedną maks dwie na dzień, regularnie (wystarczy że się nie napiłem jednego dnia, gwarantowany ból głowy).
- Jonizator
- Nowy Użytkownik
Tak, kawa (a dokładniej kofeina) powoduje wyrzut kortyzolu, hormonu stresu, ponieważ stymuluje oś podwzgórze–przysadka–nadnercza, podobnie jak reakcja na stres. Choć pobudzenie po kawie może być odczuwane jako dodanie energii, jest to w rzeczywistości wprowadzanie organizmu w stan stresu, co zużywa energię. Wypicie kawy na czczo lub w momencie wysokiego naturalnego poziomu kortyzolu dodatkowo podwyższa jego poziom, co w dłuższej perspektywie może negatywnie wpływać na zdrowie.
Kofeina aktywuje układ hormonalny, prowadząc do zwiększonej produkcji kortyzolu w nadnerczach.
Dla osób z problemami typu nerwica itp. zaleca się ograniczenie nadmiernego stosowania kofeiny
Kofeina aktywuje układ hormonalny, prowadząc do zwiększonej produkcji kortyzolu w nadnerczach.
Dla osób z problemami typu nerwica itp. zaleca się ograniczenie nadmiernego stosowania kofeiny
-
- Nowy Użytkownik
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Nie zgłębiałem tematu z kortyzolem, ale to by się zgadzało. U mnie pojawiły się problemy z kawą, po tym jak skończyłem związek z dziewczyną (w sensie ona odeszła zarzucając mi że ją zdradzam, co nigdy miejsca nie miało i nigdy by nie miało), a dokładnie po jednym zdarzeniu. Oddała mi pożyczony telefon i nie wiedziała, że miałem ustawione rejestrowanie rozmów, bo kiedyś tam do czegoś potrzebowałem i później nie wyłączyłem. Też zapomniałem o tym. Po jakimś czasie uruchomiłem telefon, bo chciałem sprawdzić czy działa i wyczyścić pamięć, ale tknęło mnie coś i przed usunięciem odsłuchałem nagrane rozmowy i okazało się że są nagrania z facetem z którym zaczęła się spotykać (i to żonatym, i z dzieckiem, dacie wiarę? ). No niestety, głowa mi nie wytrzymała i pokruszyło się trochę nerwów. To by się zgadzało dlaczego kofeina i teina teraz tak oddziałują.
Nie zgłębiałem tematu z kortyzolem, ale to by się zgadzało. U mnie pojawiły się problemy z kawą, po tym jak skończyłem związek z dziewczyną (w sensie ona odeszła zarzucając mi że ją zdradzam, co nigdy miejsca nie miało i nigdy by nie miało), a dokładnie po jednym zdarzeniu. Oddała mi pożyczony telefon i nie wiedziała, że miałem ustawione rejestrowanie rozmów, bo kiedyś tam do czegoś potrzebowałem i później nie wyłączyłem. Też zapomniałem o tym. Po jakimś czasie uruchomiłem telefon, bo chciałem sprawdzić czy działa i wyczyścić pamięć, ale tknęło mnie coś i przed usunięciem odsłuchałem nagrane rozmowy i okazało się że są nagrania z facetem z którym zaczęła się spotykać (i to żonatym, i z dzieckiem, dacie wiarę? ). No niestety, głowa mi nie wytrzymała i pokruszyło się trochę nerwów. To by się zgadzało dlaczego kofeina i teina teraz tak oddziałują.
- MESJASZ
- Zarejestrowany Użytkownik
Totalnie dam wiarę. Ja się spotykam tylko z "cudzymi" kobietami, więc wiem jak jest
Niestety kofeina czy teina nie służą w nerwicy
-
- Nowy Użytkownik