Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
szpagat
Odważny i aktywny forumowicz

25 lutego 2017, o 12:43

Laure, ja mialam tak samo, a urodzilam rok temu i dalej jestesmy razem i tak planuje jeszcze cale zycie ;) ja dokladnie wiem jak Ci ciezko, ale to typowo nerwicowe watpliwosci "jestem w ciazy, pewnie nie kocham, a on mnie kocha, chce stworzyc rodzine, a ja pewnie jestem z nim tylko ze wzgledu na ciaze". Wiem, ze czujesz sie jak w potrzasku, ale to tylko nerwica. radość!. Mialam jal Ty. Siedzielismy u rodzicow Mojego, ja w ciazy, i mysle "Boze, jaka ja jestem falszywa, przeciez ja sama nie wiem czy kocham". Ale kocham i mimo, ze trwalo i trwa to tyle czasu noc sie nie zmienilo. Uwierz w to i skoncz sie zadreczac.
laure
Zarejestrowany Użytkownik

25 lutego 2017, o 13:18

Ale ja sie niemal upewnilam ze nie kocham... Nie jestem w stanie z nim zamieszkac :(
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

25 lutego 2017, o 14:25

Asiu, gdyby to było łatwe, to nie byłoby zaburzeń. Posłuchaj Szpagat, ona była w podobnej sytuacji jak Ty. Wszyscy się tak samo męczymy, wiesz ile razy ja byłam pewna, że go nie kocham? To się rozgrywa jedynie w Twojej zaburzonej głowie.
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
laure

25 lutego 2017, o 19:34

Wiecie co jest najgorsze? Ze nie umiem mieć wylane i zaakceptować tego ze póki co jest tak jak jest teraz. Tylko sa te objawy somatyczne i psychiczne i to tak boli meczy...
Awatar użytkownika
katarzynka

26 lutego 2017, o 14:10

Melduję się dzisiaj ku pokrzepieniu serc ;)

Wczoraj miałam najlepszy dowód jak nerwica robi nas w bambuko! Miałam taki przebłysk, że chodzę naładowana miłością do Niego. Cudownie się czułam z Nim, jakbym trzymała w ramionach cały mój świat. Lęki odeszły, myśli zniknęły, a ja oddychałam miłością. Dla takich chwil warto walczyć, warto codziennie umierać, aby choć na jeden wieczór poczuć, że się kocha - bo Go kocham nad życie! I nie dajcie się zwieść lękom, przyjdą lepsze momenty, które kiedyś staną się codziennością ;)

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
justi2212

26 lutego 2017, o 14:17

katarzynka pisze:Melduję się dzisiaj ku pokrzepieniu serc ;)

Wczoraj miałam najlepszy dowód jak nerwica robi nas w bambuko! Miałam taki przebłysk, że chodzę naładowana miłością do Niego. Cudownie się czułam z Nim, jakbym trzymała w ramionach cały mój świat. Lęki odeszły, myśli zniknęły, a ja oddychałam miłością. Dla takich chwil warto walczyć, warto codziennie umierać, aby choć na jeden wieczór poczuć, że się kocha - bo Go kocham nad życie! I nie dajcie się zwieść lękom, przyjdą lepsze momenty, które kiedyś staną się codziennością ;)
Gratulacje Kochana :lov: cmok
,,W psychologii jest takie pojęcie „błysk” to jest moment kiedy człowiekowi w głowie się wszystko zmienia, kiedy nagle dociera do niego coś co było oczywiste od lat, ale teraz nabrało innego wymiaru."
— Jacek Walkiewicz / psycholog

Być może wszystko jest w porządku, ale trudno w to uwierzyć :)
Potykając się można zajść daleko, nie można tylko upaść i nie podnieść się
Awatar użytkownika
katarzynka

26 lutego 2017, o 14:22

justi2212 pisze:
katarzynka pisze:Melduję się dzisiaj ku pokrzepieniu serc ;)

Gratulacje Kochana :lov: cmok
Dziękuję Justi! Cudowne uczucie :lov:

A jak Ty się czujesz?

laure

26 lutego 2017, o 14:30

Mi dziś przez brzuch przefrunal jeden motyl bo sobie wspomniałam nasz pocałunek. A wczoraj wieczorem jeszcze jeden... Ale tp.tylko takie epizody. Leki zaczynają działać bo czuję chwilową obojętność.
Awatar użytkownika
katarzynka

26 lutego 2017, o 14:39

laure pisze:Mi dziś przez brzuch przefrunal jeden motyl bo sobie wspomniałam nasz pocałunek. A wczoraj wieczorem jeszcze jeden... Ale tp.tylko takie epizody. Leki zaczynają działać bo czuję chwilową obojętność.
Epizody, które są drogą do odburzenia. Od tego się zaczyna Laure, potem są przebłyski i powoli, małymi kroczkami idziemy do mety ;)

laure

26 lutego 2017, o 14:51

Gratki swoją drogą :) jaki czas Ci zajęło?;)
Awatar użytkownika
katarzynka

26 lutego 2017, o 14:54

Półtora roku walczę. Dziękuję, ale to tylko sukces w drodze do zwycięstwa, wiem, że za dzień, dwa wszystko wróci, ale kiedyś na pewno już ten przebłysk zostanie na zawsze! :)

justi2212

26 lutego 2017, o 15:00

Katarzynka, u mnie raz z górki, raz pod górkę, ale byle do przodu, swoje trzeba przecierpieć :DD
Na końcu i tak wszyscy z tego wyjdziemy i będziemy się śmiali z tych objawów :D
,,W psychologii jest takie pojęcie „błysk” to jest moment kiedy człowiekowi w głowie się wszystko zmienia, kiedy nagle dociera do niego coś co było oczywiste od lat, ale teraz nabrało innego wymiaru."
— Jacek Walkiewicz / psycholog

Być może wszystko jest w porządku, ale trudno w to uwierzyć :)
Potykając się można zajść daleko, nie można tylko upaść i nie podnieść się
laure

26 lutego 2017, o 16:37

Wysłałam mojej psycholog przed sesją terapeutyczną artykuł zordona i bardzo się zainteresowala :) jest też pewna ze może mi pomóc :)
Awatar użytkownika
katarzynka

26 lutego 2017, o 16:39

Super Asia! To terapia behawioralna? Ja kiedyś na psychoanalizie wydrukowałam artykuł Zordona i zaniosłam, to miała przeanalizować a ani słowem się nie zająknęła, tylko stwierdziła, że sobie jakąś anhedonię wyszukuję i co to niby jest... :D

laure

26 lutego 2017, o 17:08

Tak. Poznawczo-behawioralna :) trafiłam na świetną kobiete. Sama podsyla mi materiały i przygotowuje do każdego spotkania.
ODPOWIEDZ