Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
soniasonia123
Zarejestrowany Użytkownik

1 lipca 2017, o 15:05

Doszlam teraz do takich wnioskow- ze wsparcie partnera jest bardzo WAZNE. Moim zdaniem powinien rozumiec, nie ukrywac przed nim swojego stanu.Moj mezczyzna rozumie- -i powtarza mi "kochasz mnie, czuje to, wiesz ze minie ten stan,wiesz co czujesz- tylko skup sie na innych rzeczach "
Chociaz dotyk, bywa obcy nie chciany, bo niestey nerwica wygrywa- jestem spieta kaze jeszcze mocniej dotykac tulic i tlumaczyc... Przelamuje ta obcosc... na nowo zaczynam ufac ...Wydaje mi sie ze nie wolno partnera odsowac- a odsowac tylko natrętne mysli i skupic sie na czyms innym.
Wydaje mi sie ze bodzcem jest u mnie wyjazd- perspektywa wyjazdu uaktywania wszystkie leki od nowa- a szkoda bo byl spokoj na miesiac. Myslalm ze wyszlam ale coz...
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

1 lipca 2017, o 16:00

Soniu, jestem z Tobą. Ja też po dwóch rewelacyjnych tygodniach leżę na łopatkach I mam kryzys wersja max. Niby nie było żadnego bodźca, a myśli zaatakowały. Znów uwierzyłam, że z tego wyszłam, że jest o niebo lepiej I znów leżę I ryczę. Tak, wiem, że minie I Ty też to wiesz, ale jakoś tak byle jak I źle...
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
soniasonia123

1 lipca 2017, o 16:23

katarzynka pisze:
Soniu, jestem z Tobą. Ja też po dwóch rewelacyjnych tygodniach leżę na łopatkach I mam kryzys wersja max. Niby nie było żadnego bodźca, a myśli zaatakowały. Znów uwierzyłam, że z tego wyszłam, że jest o niebo lepiej I znów leżę I ryczę. Tak, wiem, że minie I Ty też to wiesz, ale jakoś tak byle jak I źle...
Najbardziej boli utrata poczucia tego ciepla... i usmiechu i radosci na jego widok... Choc doskonale wiem ze to nerwica... bo od razu mysli przychodza i blokuja....
soniasonia123

1 lipca 2017, o 16:24

soniasonia123 pisze:
1 lipca 2017, o 16:23
katarzynka pisze:
Najbardziej boli utrata poczucia tego ciepla... i usmiechu i radosci na jego widok... Choc doskonale wiem ze to nerwica... bo od razu mysli przychodza i blokuja.... A to jest nic innego jak lęk przed lękiem ....
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

1 lipca 2017, o 16:35

Wiem o czym mowisz Soniu. Mnie też zgięło porządnie. Odrealnilo totalnie. Leże w łóżku, nie mam na nic ochoty ani apetytu. Musimy prztrwać ten gorszy czas :friend:
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Halina
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

2 lipca 2017, o 15:00

dobra, przyszedl czas na mnie :)
wahalam sie z napisaniem tutaj, przeciez tyle wiem :) Poradzilam sobie z morderami, depresja, schiza, psyhozami, chadem, tym, ze kogos juz zabilam, ze ja jestem terrorystka :) , ze kogos zgwalce, i co najwazniejsze, od miesiaca nie mam natrectwa, ze sie chce zabic. No tak; Ale ... :)
Pojawil sie problem zyciowy: spadlam na ziemie i zaczelam zastanawiac sie nad moim zyciem. Zaczelam szukac pracy, by poprawic warunki finansowe. Pojawil sie we mnie silny lek, ze mam 39 lat we wrzesniu i nadal nie mam dziecka, ktore zawsze od wielu lat pragnelam miec. Chcialam miec dom pelen dzieciakow :) Ale na razie nie mamy kasy, nie mamy mieszkania. Wiec pojawila sie mysl i duzo, duzo wizualizacji, ze wracam do bylego, bogatego faceta, od ktorego odeszlam pod wplywem ROCD kilka lat temu; Okazywal milosc, a mnie sie to nie podobalo i twierdzilam, ze "nie ma jaj" :)

Moj partner przeszedl kilka operacji, genralnie dochodzi do sibeie, ale nie pracowal jakies 3 lata. Mialam nerwice, wiec mnie to walilo totalnie. Jak i to, ze Marcin jest emocjonalnie zamknietyi nie daje mi poczucia bezpieczenstwa; Nie bierze spraw w swoje rece, tlumaczac na przyklad, ze wszytskie rachunki i mieszkanie sa na moje nazwisko. Wiec jak trzeba cos zalatwic, robie to ja :) Marcin nie dogduje sie dobrze po francusku. Wiec normalne, ze ja wezme, zadzwonie i zalatwie sprawe w trzy sekundy.

Mama Marcina zostaiwla go z bratem jak mial 11 lat a ojciec mial go w dupie ....

I teraz ja sama nie wiem, czy mi sie w glowie porabalo przez iluzje nerwicowa, czy moze naprawde nie jest on dobrym partnerem. Nie zarabia, nie opikuje sie mna jakbym chciala. Co wiecej, wyczytalam gdzies ze ciagle tkwie w schemacie deprywacji emocjonalnej, i powinnam unikac osob, ktore maja problemy z wyrazaniem emocji, gdyz to zupelnie tak samo, jak moj ojciec.

Marcin mnie sam z siebie nie przytuli, nie czuje tej potrzeby. Czesto mu mowie "przytul mnie, prosze, " albo "usiadz kolo mnie jak ogladamy razem film. Bywa, ze powie "wygodniej mi w fotelu" .
Czesto nie zadzwoni calymi dniami, by zapytac jak sie czuje i w czym moze pomoc.

Jednak stara sie. Nieraz pisze "jak mija dzionek"? Ale ja bym kurde chciala "kochanie, nie moge sie doczekac wieczora, jak sie zobaczymy"

Czy ja mam fiola? :DD Czy wymagam tego, czego nie dostalam? Jak jest u was w zwaizkach, jak to wyglada ?

Pomieszalo mi sie we lbie i kilka dni temu chcialam od niego odejsc. Z tego pomyslu narodzil sie strach i lek tak ogromny, ze do piernika nie umiem sie odkrecic.

'niemoge 'xxdd
Czekasz aż poczujesz się lepiej by zacząć żyć, zacznij żyć, by poczuć się lepiej (Ciasteczko)
ciąglewalcze

2 lipca 2017, o 23:48

U mnie też nie za dobrze, obcosc, brak więzi, brak uczuc, chce mi sie plakac :(
ola8423

2 lipca 2017, o 23:51

A u mnie coraz lepiej :):)
Probuje nie wchodzic w mysli, staram sie od razu zmieniac ich tematyke, gdy przychodza czuje lek, ale od razu mowie sobie w glowie, ze te mysli to zludzenia, nieprawda i iluzja, ze gdybymnie kochala to nie wylalabym litrow lez :)
Aleksandra188

3 lipca 2017, o 10:19

Znów mam zanim uczuć do własnej córki :( przez to czuje się zla matka :( było ok , ale wczoraj była małe spotkanie i tam było malutkie dziecko i nie odczuwałam uczuć do niego i do córki :( tak jak by obojętnie :/ to jest straszne :(
Awatar użytkownika
eyeswithoutaface
Moderator

3 lipca 2017, o 12:19

Halina pisze:
2 lipca 2017, o 15:00
dobra, przyszedl czas na mnie :)
wahalam sie z napisaniem tutaj, przeciez tyle wiem :) Poradzilam sobie z morderami, depresja, schiza, psyhozami, chadem, tym, ze kogos juz zabilam, ze ja jestem terrorystka :) , ze kogos zgwalce, i co najwazniejsze, od miesiaca nie mam natrectwa, ze sie chce zabic. No tak; Ale ... :)
Pojawil sie problem zyciowy: spadlam na ziemie i zaczelam zastanawiac sie nad moim zyciem. Zaczelam szukac pracy, by poprawic warunki finansowe. Pojawil sie we mnie silny lek, ze mam 39 lat we wrzesniu i nadal nie mam dziecka, ktore zawsze od wielu lat pragnelam miec. Chcialam miec dom pelen dzieciakow :) Ale na razie nie mamy kasy, nie mamy mieszkania. Wiec pojawila sie mysl i duzo, duzo wizualizacji, ze wracam do bylego, bogatego faceta, od ktorego odeszlam pod wplywem ROCD kilka lat temu; Okazywal milosc, a mnie sie to nie podobalo i twierdzilam, ze "nie ma jaj" :)

Moj partner przeszedl kilka operacji, genralnie dochodzi do sibeie, ale nie pracowal jakies 3 lata. Mialam nerwice, wiec mnie to walilo totalnie. Jak i to, ze Marcin jest emocjonalnie zamknietyi nie daje mi poczucia bezpieczenstwa; Nie bierze spraw w swoje rece, tlumaczac na przyklad, ze wszytskie rachunki i mieszkanie sa na moje nazwisko. Wiec jak trzeba cos zalatwic, robie to ja :) Marcin nie dogduje sie dobrze po francusku. Wiec normalne, ze ja wezme, zadzwonie i zalatwie sprawe w trzy sekundy.

Mama Marcina zostaiwla go z bratem jak mial 11 lat a ojciec mial go w dupie ....

I teraz ja sama nie wiem, czy mi sie w glowie porabalo przez iluzje nerwicowa, czy moze naprawde nie jest on dobrym partnerem. Nie zarabia, nie opikuje sie mna jakbym chciala. Co wiecej, wyczytalam gdzies ze ciagle tkwie w schemacie deprywacji emocjonalnej, i powinnam unikac osob, ktore maja problemy z wyrazaniem emocji, gdyz to zupelnie tak samo, jak moj ojciec.

Marcin mnie sam z siebie nie przytuli, nie czuje tej potrzeby. Czesto mu mowie "przytul mnie, prosze, " albo "usiadz kolo mnie jak ogladamy razem film. Bywa, ze powie "wygodniej mi w fotelu" .
Czesto nie zadzwoni calymi dniami, by zapytac jak sie czuje i w czym moze pomoc.

Jednak stara sie. Nieraz pisze "jak mija dzionek"? Ale ja bym kurde chciala "kochanie, nie moge sie doczekac wieczora, jak sie zobaczymy"

Czy ja mam fiola? :DD Czy wymagam tego, czego nie dostalam? Jak jest u was w zwaizkach, jak to wyglada ?

Pomieszalo mi sie we lbie i kilka dni temu chcialam od niego odejsc. Z tego pomyslu narodzil sie strach i lek tak ogromny, ze do piernika nie umiem sie odkrecic.

'niemoge 'xxdd
Na pewno nie macie łatwej relacji, oboje weszliście w związek z bagażem poprzednich, osobistych doświadczeń. U Ciebie nasila je nerwica, u niego - problemy
z dzieciństwa, być może też stan zdrowia? Twój mężczyzna nie miał prostego życia, zraniony jako dziecko sam potrzebuje opieki i miłości, której tak od niego oczekujesz. I teraz - Twoje potrzeby są ok, są naturalne, masz prawo i nawet powinnaś je mieć. Tylko czy kiedykolwiek powiedziałaś mu o nich wprost? Tak jak tutaj w tym poście? Być może on czuje to samo co Ty, ale oboje siedzicie w swoich skorupach męcząc się, zamiast z nich wyjść i znaleźć kompromis, rozwiązanie wygodne dla obojga.
Czy jest dobrym partnerem i czy będzie dobrym ojcem - nie wiem. Ale Ty to w głębi serca na pewno wiesz. Twoje wątpliwości prawdopodobnie biorą się z pragnienia powiększenia rodziny, zaczynasz swojego mężczyznę obserwować i oceniać pod innym kątem niż dotychczas. Myślę, że nie powinnaś wdawać się w nerwicowe analizy, ale za to w 100% szczerze i otwarcie pogadać ze swoim facetem, powiedziec czego Ci brakuje, że potrzebujesz więcej uwagi i czułości z jego strony, że chciałabyś żeby wykazał więcej inicjatywy i odpowiedzialności, że chcesz widzieć go w roli przyszłej głowy rodziny. Jeśli się kochacie to nie ma mocnych, razem znajdziecie złoty środek :)
"Nie pytaj, czego potrzebuje świat. Zapytaj raczej, co sprawia, że ożywasz, i zrób to.
Bo to, czego świat potrzebuje, to ludzie, którzy budzą się do życia."
Awatar użytkownika
eyeswithoutaface
Moderator

3 lipca 2017, o 12:22

Aleksandra188 pisze:
3 lipca 2017, o 10:19
Znów mam zanim uczuć do własnej córki :( przez to czuje się zla matka :( było ok , ale wczoraj była małe spotkanie i tam było malutkie dziecko i nie odczuwałam uczuć do niego i do córki :( tak jak by obojętnie :/ to jest straszne :(
Nie jesteś złą matką. Kochasz swoje dziecko z całego serca, inaczej nie pisałabyś tego posta, nie martwiłabyś się i nie bała tego, że czasowo Twoje emocje są wyłączone. No właśnie - ta obojętność nie płynie z Ciebie jako cżłowieka, jako mamy, ale z zaburzenia. Miłosć, czułość dla malucha są w Tobie nadal, takie same jak były, są jedynie przysłoniete zasłoną lęku, obaw, nerwicowej analizy. Twój spokój, świadomość i akceptacja mogą tą zasłonę ściągnąć :) Ignoruj ten stan, kiedy wydaje Ci się, że nie czujesz, że Twoje uczucia zgasły. To wrażenie, iluzja, która ma się nijak do rzeczywistości. :friend:
"Nie pytaj, czego potrzebuje świat. Zapytaj raczej, co sprawia, że ożywasz, i zrób to.
Aleksandra188

3 lipca 2017, o 14:46

Dziękuję :)
Piotrq100

4 lipca 2017, o 11:59

Drodzy forumowi ze,ja przestałem brać.leki bo powodowały wyzucie z emocji i wraca nerwica w postaci myśli i skanowania . Najgorsze takie myśli ze jest z nią tylko żeby nie być Starym kawalerem ,ze ten lęk to to lęk przed samotnością A nie przed utratą ukochanej . Jest o tyle wiarygodne ze rzeczywiście taki lęk mam bo 31 lat na karku . Ale kurde przecież wiedsialbym o tym gdybym był z nią tylko z tego powodu prawda ?
Piotrq100

4 lipca 2017, o 12:01

Drodzy forumowi ze,ja przestałem brać.leki bo powodowały wyzucie z emocji i wraca nerwica w postaci myśli i skanowania . Najgorsze takie myśli ze jest z nią tylko żeby nie być Starym kawalerem ,ze ten lęk to to lęk przed samotnością A nie przed utratą ukochanej . Jest o tyle wiarygodne ze rzeczywiście taki lęk mam bo 31 lat na karku . Ale kurde przecież wiedsialbym o tym gdybym był z nią tylko z tego powodu prawda ?
Awatar użytkownika
eyeswithoutaface
Moderator

4 lipca 2017, o 12:03

Piotrq100 pisze:
4 lipca 2017, o 11:59
Pewnie, że tak. Nerwica zawsze będzie podsuwac Ci wątpliwości, coraz to nowe. Może przysłonic Twoje uczucia, ale nie je odebrać :) Słuchaj serca.
ODPOWIEDZ