Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy dieta i stres mają realny wpływ na objawy łuszczycy skóry głowy?

Pogaduchy, w dwóch słowach - DOWOLNY TEMAT:)
ODPOWIEDZ
volvika
Nowy Użytkownik

9 września 2025, o 09:31

Czy u Was łuszczyca skóry głowy reaguje na stres albo jedzenie? Czy faktycznie ograniczanie pewnych rzeczy daje zauważalny efekt, czy to raczej indywidualna sprawa?
Deniellera
Zarejestrowany Użytkownik

9 września 2025, o 10:43

Dla mnie najlepszy lek to brak stresu. Im bardziej się czymś przejmuję, tym gorszy stan skóry. Łuszczyca skóry głowy u mnie potrafiła wrócić po jednej większej awanturze w pracy. Do tego używam płynu Psorisel na noc, bo jest delikatny i nie drażni skóry, kiedy już jest podrażniona przez nerwy.
Obrazek
Arialla
Nowy Użytkownik

9 września 2025, o 10:56

Jem wszystko oprócz przetworzonego mięsa, głównie chodzi o wędliny i gotowe wyroby. Nie zauważyłam, żeby dieta miała duży wpływ, ale trzymam się zasad zdrowego rozsądku. Najwięcej szkody robi mi stres i zmiana temperatury – głównie zimą.
zelie
Zarejestrowany Użytkownik

9 września 2025, o 14:27

Wszystko chyba zależy od typu łuszczycy. Ja mam krostkową i żadna dieta ani nie zaostrza, ani nie łagodzi objawów. Dla mnie najlepsze lekarstwo to słońce, a zimą solarium. Pielęgnacyjnie używam tego zestawu Psorisel, szczególnie jak zaczyna się sypać skóra głowy:
https://www.drogeriaolmed.pl/produkt/ps ... 38736.html

Nie zawsze wystarcza, ale pozwala przetrwać bez sterydów.
ODPOWIEDZ