Aksyloksa pisze: ↑12 marca 2025, o 10:45
Hej,
Od razu na wstępie powiem że psycholog to najpewniej strata czasu, i najlepiej udać się do psychoterapeuty(który również jest psychologiem, ale ma ukończoną szkołę psychoterapii)
OCD to w dużej mierze objaw, niewyrażonych emocji i stresu. Od siebie jako osoby która też przechodziła przez epizody OCD oraz paranoi, mogę doradzić by nie tłumić objawów, nie mówić że to bez sensu i nieprawda, pozwolić na te różne zachowania czy potrzeby, walczenie z tym tylko zaognii problem, bo OCD to sposób radzenia sobie, odbierając to, stresować będzie się jeszcze bardziej, nie będzie to "wychowawcze" czy "pielęgnowanie tego"
W zależności od zaawansowania problemu (i tego czy córka by się zgodziła) warto rozważyć pobyt na oddziale dziennym, to taka paru miesięczna terapia w szpitalu, ale od szpitalnych klimatów jest to dalekie bo idzie się tam na parę godzin(np 9-13) i wraca do domu, są tam bloki terapii oraz różne zajęcia, stała opieka psychiatry i ekipy terapeutycznej, nie jest to dla ludzi w strasznym, najgorszym stanie (dla tych jest oddział zamknięty) ale właśnie dla ludzi którzy mają problem, który utrudnia funkcjonowanie, depresja, nerwicą itd no i jest na NFZ czyli za darmo
Mówię o tym właśnie dlatego bo OCD to objaw, czyli pod tym jest więcej
Napewno mogę polecić różne książki z ćwiczeniami np "DBT Podręcznik umiejętności dla nastolatków" "Jesteś kimś więcej, niż myślisz dla nastolatków" "Dorastanie bez lęku. Ćwiczenia oparte na terapii ACT i mindfulness" jest też znacznie więcej wartościowych książek wartych uwagi.
Warto być delikatnym z takimi rzeczami, OCD też może być objawem wydarzeń traumatycznych lub tych które się dzieją na co dzień (coś stresującego co się dzieje w domu albo w szkole)
Okres nastoletni jest bardzo ważny w kształtowaniu się osobowości, dobrze wziąć to na serio bo praca teraz będzie znacznie szybsza i bardziej efektywna niż w dorosłości, ważne żeby córka czuła że ma w was oparcie (ale to nie znaczy że macie być za blisko niej! Szanowanie granic jest niezwykle ważne, a jak powszechnie wiadomo, nastolatek potrzebuje też jakiegoś rodzaju separacji od rodziców)
Dla was mogę polecić "Ocalić Ofelię. Jak chronić osobowość dorastających dziewcząt" oraz miesięcznik psychologia nastolatka
Mam nadzieję że troszkę pomogłam