Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Chyba mnie oświeciło

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
emek16
Zarejestrowany Użytkownik

17 października 2018, o 15:14

Dostałem takiego przebłysku czy przypadkiem wychodzenie z nerwicy nie jest podobne jak wychodzenie z tików nerwowych.Kiedyś za dzieciaka miałem taki tik nerwowy że musiałem co jakiś czas dotykać brodą barku , postanowiłem że z niego wyjdę, i kiedy nachodziła mnie ochota aby to zrobić zacząłem to ignorować wtedy kiedy zaczynałem to ignorować chęć robienia tego wzrastała ale na siłę mimo ochoty na zrobienie tego odwracałem uwagę , próbowałem o tym nie myśleć skupiać się na czymś innym. I po ciężkich początkach za nim się zorientowałem to wyszedłem z tego tiku nerwowego.Nerwica działa na tej samej zasadzie tylko jest z niej ciężej wyjść bo tu dochodzi silna emocja jaką jest lęk.Ale jak udało mi się wyjść z tego tiku nerwowego to jestem dobrej myśli że uda mi się wyjść i z nerwicy.
xalexandrija

17 października 2018, o 21:28

Tak, to właśnie cierpliwość i wyrobienie sobie silnej woli w tym aspekcie :) Trzeba pracować powolutku ze sobą.
tojaklaudia

19 października 2018, o 16:47

A wiesz, to by się zgadzało, bo miałam tak samo ze swoimi tikami. Najpierw olewanie ich, a potem odchodziły nie wiadomo kiedy :D
Nelkalenka

19 października 2018, o 22:09

emek16 pisze:
17 października 2018, o 15:14
Dostałem takiego przebłysku czy przypadkiem wychodzenie z nerwicy nie jest podobne jak wychodzenie z tików nerwowych.Kiedyś za dzieciaka miałem taki tik nerwowy że musiałem co jakiś czas dotykać brodą barku , postanowiłem że z niego wyjdę, i kiedy nachodziła mnie ochota aby to zrobić zacząłem to ignorować wtedy kiedy zaczynałem to ignorować chęć robienia tego wzrastała ale na siłę mimo ochoty na zrobienie tego odwracałem uwagę , próbowałem o tym nie myśleć skupiać się na czymś innym. I po ciężkich początkach za nim się zorientowałem to wyszedłem z tego tiku nerwowego.Nerwica działa na tej samej zasadzie tylko jest z niej ciężej wyjść bo tu dochodzi silna emocja jaką jest lęk.Ale jak udało mi się wyjść z tego tiku nerwowego to jestem dobrej myśli że uda mi się wyjść i z nerwicy.
Fajnie to opisales,tak jakbym czytala o sobie.Tylko tak ciezko to ignorowac i przetrzymac to napiecie.Ciezko jest...
emek16

20 października 2018, o 01:24

Jest ciężej dlatego że w przeciwieństwie do tiku nerwowego w nerwicy do chodzi uczucie lęku które jest potężnym uczuciem .Przy zwykłym tiku nerwowym pojawia się tylko ta okropna chęć robienia tego którą jak zlekceważysz to się potęguje, w nerwicy pojawia się niestety ta nieszczęsna reakcja walcz bądź uciekaj która każe nam działać koniecznie albo walczyć z objawami albo od nich uciec, a kiedy chcesz zagrać na nosie nerwicy i wybierasz trzecią opcję czyli nie będę ani z tym walczył ani uciekał, tylko to zaakceptuję i to przeczekam nie robiąc ani jednego ani drugiego to wszystko się potęguje.Ale z czasem kiedy przyjmiemy taką postawę akceptacji to te objawy będą maleć podobnie jak chęć przy tikach nerwowych i zanim się spostrzeżesz będziesz mieć nerwicę za sobą.Jest to super ciężkie emocji nie da się pokonać ale można je oswoić.
ODPOWIEDZ