Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Antydepresanty brać czy nie?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Ona29
Zarejestrowany Użytkownik

29 stycznia 2020, o 13:18

LadyAmalthea pisze:
29 stycznia 2020, o 13:13
Szymon92 pisze:
29 stycznia 2020, o 13:07
LadyAmalthea pisze:
29 stycznia 2020, o 13:02

Uważam, że sprawa leków to bardzo indywiduwalna sprawa i nie powinniśmy traktować ich czarno-biało. Czy weźmiesz odpowiedzialność jeśli ktoś za Twoją radą odstawi leki i mu się znacznie pogorszy? Każdy jest inny. Super, że wygrałeś bez leków.
Taki temat powinno się poruszać tylko z lekarzem i czasami warto też skonsultować się z innym psychiatrą.
W listopadzie za cudzą świetną radą odstawiłam leki i dziękuję za koszmar jaki teraz mnie męczy mimo pracy nad sobą. Do leków musiałam wrócić.

Także moim zdaniem Ona29 podejmnij sama decyzje po konstultacji z lekarzem. Ale co zrobisz to już tylko ty poniesiesz konsekwencje.
Masz rację. Ja nie namawiam, wyraziłem tylko swoje zdanie na ten temat. Tak jak mówisz, każdy jest inny. Jeden poradzi sobie sam a drugi musi się czymś wspomóc i to nic złego. Ona29 twierdzi, że po lekach czuje otumanienie i inne nieprzyjemne objawy dlatego warto powiedzieć o tym psychiatrze, który zadecyduje albo zejście z leków, albo zmianę na coś innego. Nie można nic robić na własną rękę.
No właśnie ! Tak napisałeś identycznie jak ta osoba co mi tak świetnie doradziła stąd odpowiedź. Dodam, że w moim przypadku mi się np wydawało, że to po lekach się źle czuję a jak odstawiłam to dopiero do mnie dotarło co to złe samopoczucie....
. Nic nie będę robić na własną rękę porozmawiam z lekarzem, ale tak dalej nie zamierzam się czuć.. Bo u mnie to lepiej było bez leków tylko wkradła się ta bezsenność która mnie strasznie zdołowała... 😒
usunietenaprosbe
Gość

29 stycznia 2020, o 13:21

Ona29 pisze:
LadyAmalthea pisze:
Szymon92 pisze:

Masz rację. Ja nie namawiam, wyraziłem tylko swoje zdanie na ten temat. Tak jak mówisz, każdy jest inny. Jeden poradzi sobie sam a drugi musi się czymś wspomóc i to nic złego. Ona29 twierdzi, że po lekach czuje otumanienie i inne nieprzyjemne objawy dlatego warto powiedzieć o tym psychiatrze, który zadecyduje albo zejście z leków, albo zmianę na coś innego. Nie można nic robić na własną rękę.
No właśnie ! Tak napisałeś identycznie jak ta osoba co mi tak świetnie doradziła stąd odpowiedź. Dodam, że w moim przypadku mi się np wydawało, że to po lekach się źle czuję a jak odstawiłam to dopiero do mnie dotarło co to złe samopoczucie....
. Nic nie będę robić na własną rękę porozmawiam z lekarzem, ale tak dalej nie zamierzam się czuć.. Bo u mnie to lepiej było bez leków tylko wkradła się ta bezsenność która mnie strasznie zdołowała... 😒
Spytaj może o melatonine lekarza. Nawet bez leków może się przydać. To naturalne i bezpieczne.
usunietenaprosbe
Gość

29 stycznia 2020, o 13:27

Szymon92 pisze:
LadyAmalthea pisze:
Szymon92 pisze:

Ok, przyznaję się do winy😉 W sumie nie powinienem się udzielać w temacie leków skoro nie miałem z nimi do czynienia. Wujek dobra rada, cholera jasna 😂
Udzielać się masz prawo bo to forum ale leki to ciężki temat. Widzisz jak to w Polsce wygląda. Masz jazdy, psychiatra daje ci leki, nic nie wyjaśnia, a na terapie czekasz miesiącami bez gwarancji, że trafisz na dobrego terapeute. Jest cholerny brak państwowych poradni a mało kogo stać na prywatną. 2 lata temu dałam skierowanie do poradni zdrowia psychiczego i jeszcze nie zadzwonili z terminem konsultacji 😂
zelie
Zarejestrowany Użytkownik

25 kwietnia 2025, o 14:29

Antydepresanty leczą, aczkolwiek trzeba tutaj uświadomić sobie dwie rzeczy. Po pierwsze bywa, ze dane tabletki na kogoś działają słabo, tak wiec trzeba je zmienic na inne. W wielu przypadkach odpowiednie leki okazują sie dopiero te drugie czy trzecie. Po drugie działanie takich srodków nie jest natychmiastowe oraz ostateczny efekt będzie można zobaczyć po kilku tygodniach przyjmowania tabletek. Trzeba tutaj również kierowac się konsekwencją oraz brać tabletki regularnie, bo efekt działania przy nieregularnym braniu nie będzie zbyt dobry.
Dobrze jest też zastanowić się nad psychoterapią, która stanowi dobre uzupełnienie farmakoterapii https://osrodek-centrum.pl/ Daję tutaj namiar na dobry ośrodek.
ODPOWIEDZ