Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Błagam pomocy !
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne z angielskiego.
-
Jeszcze inaczej nerwica natręctw - choć o ile dobrze zrozumiałam, w klasyfikacji DSM funkcjonuje już tylko pod nazwą zaburzenia obsesyjno kompulsywne i jest wyodrębniona z reszty nerwic jako oddzielna jednostka. Kiedyś była razem z innymi nerwicami w tej klasyfikacji.
-
Tak już niby nie nazywa się tego nerwicą ani nerwicą natręctw ale to, to samo.
Ania_taka pisze: ↑11 czerwca 2023, o 11:06Jeszcze inaczej nerwica natręctw - choć o ile dobrze zrozumiałam, w klasyfikacji DSM funkcjonuje już tylko pod nazwą zaburzenia obsesyjno kompulsywne i jest wyodrębniona z reszty nerwic jako oddzielna jednostka. Kiedyś była razem z innymi nerwicami w tej klasyfikacji.
- Juliaaa78569
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Nazwy nerwic rozdziela się bo lekarze muszą coś wpisać w system, ale tak naprawdę schemat wychodzenia z każdej z nich jest taki samOnaczynieona pisze: ↑11 czerwca 2023, o 11:48Tak już niby nie nazywa się tego nerwicą ani nerwicą natręctw ale to, to samo.
Ania_taka pisze: ↑11 czerwca 2023, o 11:06Jeszcze inaczej nerwica natręctw - choć o ile dobrze zrozumiałam, w klasyfikacji DSM funkcjonuje już tylko pod nazwą zaburzenia obsesyjno kompulsywne i jest wyodrębniona z reszty nerwic jako oddzielna jednostka. Kiedyś była razem z innymi nerwicami w tej klasyfikacji.

-
A no typowe, też mam ocd dlatego od razu idzie wyczaic kto ma
to samo mam...
-
Nie... Ocd to zupełnie inna bajka nerwicy niż zwykła na zasadzie somatow, ataków, wolnoplynacych...
-
Dlatego nerwica - nerwicy nie jest równa uważam.
-
Ocd jest ciężkie, bo już nawet nie ze wywołuje to gówno sam lęk, ale ciągle poczucie winy/ wstydu... zazwyczaj myśli są obleśne/ obrzydliwe niezgodne ze swoim prawdziwym " ja" dotyczy czesto mordowania, pedofilstwa, zoofilstwa/ seksistowskie/ religijne/ zmian orientacji/ porządkowania/ układania/ brudu siebie i innych/ poczucia bycia zlym człowiekiem,
ale w zasadzie może dotyczyć wszystkiego,nieustannymii kompulsjami... Też biorę leki, bez nich cały dzień to było istne ocd bez minuty. Mogę polecić fajna terapeutke on-line
w końcu po kilku latach myślę że dobrze trafiłam pod kątem ocd
ale w zasadzie może dotyczyć wszystkiego,nieustannymii kompulsjami... Też biorę leki, bez nich cały dzień to było istne ocd bez minuty. Mogę polecić fajna terapeutke on-line
-
A w jakim nurcie masz terapię? I jakie leki bierzesz? Masz jakieś skutki uboczne? Ja biorę paroksetyne i strasznie pocę się w nocy ....zankagrzanka91 pisze: ↑15 czerwca 2023, o 10:12Ocd jest ciężkie, bo już nawet nie ze wywołuje to gówno sam lęk, ale ciągle poczucie winy/ wstydu... zazwyczaj myśli są obleśne/ obrzydliwe niezgodne ze swoim prawdziwym " ja" dotyczy czesto mordowania, pedofilstwa, zoofilstwa/ seksistowskie/ religijne/ zmian orientacji/ porządkowania/ układania/ brudu siebie i innych/ poczucia bycia zlym człowiekiem,
ale w zasadzie może dotyczyć wszystkiego,nieustannymii kompulsjami... Też biorę leki, bez nich cały dzień to było istne ocd bez minuty. Mogę polecić fajna terapeutke on-linew końcu po kilku latach myślę że dobrze trafiłam pod kątem ocd
-
Nie wiem czy się dodało , Aniu pisaliśmy kiedyś na priv xd znam Cię z grupy ocd