Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

ADHD

Pogaduchy, w dwóch słowach - DOWOLNY TEMAT:)
ODPOWIEDZ
Nikoniko
Nowy Użytkownik

27 stycznia 2026, o 12:03

Jak postępować z osobą, która ma adhd i unikający styl przywiązania? Jakis czas temu poznałam przyjaciela, który z pozoru jest bardzo otwarty, ma wielu znajomych. Jednak zauważyłam, ze, gdy mu na kimś bardziej zależy to się wycofuje. Na spotkaniach z nim zawsze jest świetnie, nie możemy się nagadać, ale mieszkamy daleko i czasem gadamy przez komunikatory, to zawsze ja muszę inicjować kontakt. Bywa, ze on odpisze zapyta o coś, a potem wyświetli i juz się nie odezwie. Mimo tego, gdy się widzimy czuję jak bardzo mnie lubi. Nie wiem sama czy mam do niego pisać. Jak mam utrzymywać tę znajomość, aby go nie przytłoczyć? Na pewno są tu osoby o takim stylu przywiązania i z adhd I coś mi moze doradzicie.
Jesli to ważne, oboje jesteśmy po 30tce.
Deniellera
Zarejestrowany Użytkownik

27 stycznia 2026, o 12:43

Nue gadaj przez komunikatory. Jako osoba z ADHD moge ci powiedziec ze tacy ludzie sa zazwyczaj introwertykami. Do nich sie po prostu dzwoni...ja np mam wszystkie powiadomienia wyłączone bo mnie wkurzaja, gdy zawibruje mi tel bo przyjdzie wiadomosc, klikne by sprawdzic kto? Jesli cos robie, wracam do roboty...a potem zapominam odpisac bo jyz zapomnialam ze cos dostalam..odpisuje zazwyczaj po tygodniu
Niestety ADHD tak ma.
Tego nie zmienisz bo taka jest struktura mozgu, to trzeba zrozumiec i zaakceptowac.
Moja przyjaciolka juz sie nauczyla ze do mnie nie ma sensu pisac wiec dzwoni nawet 15 razy w ciagu dnia bo telefon jak dzwoni widze i slysze. Wuec odbieram.
Można zawsze zasugerować pomoc psychoterapeuty ; https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/ Na miejscu zajmują się probnlemami osób z adhd.
ODPOWIEDZ