Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
OLX
- Zbanowany
20 października 2016, o 21:56
No jakby mi się coś złego działo z jelitami

ogólnie to nie poszerza się diagnostyki jeśli morfologia wychodzi ok tak ?
-- 20 października 2016, o 21:56 --
No jakby mi się coś złego działo z jelitami

ogólnie to nie poszerza się diagnostyki jeśli morfologia wychodzi ok tak ?
"Człowiek to taka maszyna, która potrafi znieść wszystko"
-
jacobsen
- Zarejestrowany Użytkownik
20 października 2016, o 23:19
To zależy o diagnostykę czego pytasz, morfologia również nie jest badaniem odpowiadającym na wszystkie pytania.
Co sie dzieje z Twoimi jelitami? Są zagazowana, masz zjd? Masz sraczki i się martwisz o jelita?

Badaniami pomocnymi w diagnostyce jelit są usg brzucha, kolonoskopia i rozmowa z gastrologiem,
-
Begonia
20 października 2016, o 23:56
Halina pisze: [quote="Begonia"]Po kilku tygodniach pozytywnych czuję ogromny regres... Zaczynam znów widzieć milion chorób, przeraża mnie śmierć, która oczywiście jest blisko, zaczynam znów mieć problemy z oddechem, serce przeskakuje... A było tak dobrze...
Halina pisze:Regresy sa niezbedne do permanentnego wyjscia z zaburzenia. Ni emartw sie nimi, to znak, ze wszystko sie normuje i ustawia do pionu.
Nie wydaje mi się, że to to. Po prostu za wcześnie spoczęłam na laurach.
Ale wzięłam się do roboty, bo hipochondria pojawiła się w wydaniu maks, no i poczułam zbliżającą się depresję.
- Nic ci nie jest! [...] Dwa miesiące temu myślałeś, że masz czerniaka złośliwego!
- Nagle pojawiła mi się czarna plama na plecach!
- Ona była na twojej koszuli!
- Nie wiedziałem! Ludzie pokazywali na moje plecy.
-
OLX
- Zbanowany
21 października 2016, o 09:00
jacobsen pisze:To zależy o diagnostykę czego pytasz, morfologia również nie jest badaniem odpowiadającym na wszystkie pytania.
Co sie dzieje z Twoimi jelitami? Są zagazowana, masz zjd? Masz sraczki i się martwisz o jelita?

Badaniami pomocnymi w diagnostyce jelit są usg brzucha, kolonoskopia i rozmowa z gastrologiem,
No wzdęcia minęły po Xifaxanie ktory dostałem od gastro.
usg miałem robione

BA! byłem kilka lat temu nawet na fotelu lotniczym

czy mam ZJD tego nie wiem. No sraczki są z rana zazwyczaj i kiszki bolą czasami głównie po jedzeniu, a mam tez refluks stwierdzony

Gastro powiedziała że w moim wieku rak jelita to raczej odpada tym bardziej ze mialem robione badanie na krew utajoną i powiedziala ze jak juz to jakies zapalenie raczej ale to tez w sumie odpada bo nie ma pan CRP podwyższonego
-
mackajg
21 października 2016, o 13:35
Ja bralam przez parę lat Parogen i chlorprotiksen. Parogen ciężko tolerowalam przez pierwsze tygodnie masa skutków ubocznych ale jak się już wkrecil to już było dobrze bardzo mi pomógł. Nie mogę tego samego powiedzieć o chlorprotiksen. Dostałam go bo nie moglam spać w ogóle i faktycznie pomógł tylko w dzień to się czułam jak jakaś maszyna do południa chodziłam jak zombie ale najgorsze jest to że ten lek spowodował u mnie wzrost poziomu prolaktyny jakieś dziwne wycieki z piersi. Kolejni lekarze się bardzo dziwili że lekarze przepisuja dalej ten lek mówili że jest to silny neuroleptyk starej generacji i młodym osobom nie powinien być przepisywany. Dostałam triticco na sen w małej dawce już mi się unormowal sen i go nie biorę i nie czuje się jak warzywo ale przez ten chlorprotiksen muszę leczyc się hormonalnie teraz a chce zajść w ciążę niedługo a na razie jest to niemożliwe. Jestem zła na tego lekarza że mi takie gowno przepisał po którym lazilam jak maszyna bez emocji. Może tak na mnie źle oddzialywal każdy na pewno inaczej toleruje jednak jeśli coś mogę doradzić to to żeby nie brać go za długo i w razie niepewności skonsultować się z lekarzem
-
jacobsen
21 października 2016, o 20:22
OLX pisze:jacobsen pisze:To zależy o diagnostykę czego pytasz, morfologia również nie jest badaniem odpowiadającym na wszystkie pytania.

No wzdęcia minęły po Xifaxanie ktory dostałem od gastro.
usg miałem robione

BA! byłem kilka lat temu nawet na fotelu lotniczym

czy mam ZJD tego nie wiem. No sraczki są z rana zazwyczaj i kiszki bolą czasami głównie po jedzeniu, a mam tez refluks stwierdzony

Gastro powiedziała że w moim wieku rak jelita to raczej odpada tym bardziej ze mialem robione badanie na krew utajoną i powiedziala ze jak juz to jakies zapalenie raczej ale to tez w sumie odpada bo nie ma pan CRP podwyższonego
No to nie powinienes miec watpliwosci odnosnie jelit

-
OLX
- Zbanowany
21 października 2016, o 20:23
no niby nie

tylko dlaczego jeszcze bolą czasami i są wzdęcia?

-
Olalala
- Dyżurny na forum Odważny VIP
21 października 2016, o 20:38
OLX pisze:no niby nie

tylko dlaczego jeszcze bolą czasami i są wzdęcia?

Olx wiele ludzi ma wzdęcia generalnie, zalezy co zjesz. Ja sie najesz białego chleba to normalka. Ja tez mam wzdęcia i mnie bola momentami, a przy nerwicy to juz w ogóle nie powinno dziwić. Skoro jelita to nasz drugi mozg. Popraw swoja dietę, lykaj probiotyki i zobaczysz za jakiś czas czy jest lepiej. No i przede wszystkim odburzaj sie
Apropo refluksu-jest druga teoria, tzn. Ze niby refluks po wstaje od niedokwasoty (Jerzy Zięba). A jak brak kwasu to tez dla praca jelit. Zięba proponuje picie octu jablkowego z woda (przy wyleczonym żołądku). Możesz sobie tego sprobowac.
Ostatnio zmieniony 21 października 2016, o 20:41 przez
Olalala, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OLX
- Zbanowany
21 października 2016, o 20:39
ale nie każdy ma problem z biegunkami

-
Olalala
21 października 2016, o 20:43
OLX pisze:ale nie każdy ma problem z biegunkami

A co na to Gastrolog? Bo ja tez mam rano z tym problem no i wyslal mnie na badania, w tym n
Na kalprotektyne o której Ci pisałam.
-
OLX
- Zbanowany
21 października 2016, o 20:46
no przepisał mi właśnie xifaxan na to :/ tzn to nie sa jakies wodne biegunki tylko bardzo luźne... 2x dziennie z rana zazwyczaj. ale teraz biore seronil ktory ma gliceryne :/
Duzo sie czyta ze to IBS jak z rana jest pupu
-
jacobsen
21 października 2016, o 21:05
Ja obstawiam wlasnie zjd, bardzo dlugo mialam z tym problem i jak moja uwaga odwrocona zostala na 9inny problem to biegunki przeszly. Tez na poczatku nie chycialo mi sie wierzyc, ze to przez to.
-
ania94
- Świeżak na forum
21 października 2016, o 21:09
Hej,
Czy macie czasami takie dni, że po prostu Wam się nie chce pracować nad sobą? Że jesteście zrezygnowani i uciekacie ciągle w tematy zastępcze? Chodzi mi o to, że ja czasami zamiast się zmotywować i posłuchać świetnych nagrań chłopaków to uciekam na jakieś durne strony internetowe, żeby nie myśleć.. ? Jestem zła o to na siebie a mimo wszystko jakoś nie mogę się zebrać. Ktoś z Was tak ma ? ..
-
Olalala
21 października 2016, o 21:10
OLX pisze:no przepisał mi właśnie xifaxan na to :/ tzn to nie sa jakies wodne biegunki tylko bardzo luźne... 2x dziennie z rana zazwyczaj. ale teraz biore seronil ktory ma gliceryne :/
Duzo sie czyta ze to IBS jak z rana jest pupu
Mam to samo, a zaczelo się od odlozenia paroksetyny i powrotu nerwicy. Co ciekawe to miałam okres kiedy pilam specjalne ziola i przeszly mi te dolegliwości jelitowe (a nerwica trwala).
-
beautiful_kate
22 października 2016, o 01:08
Mackajg to mamy to samo połączenie ... powiedz mi tylko o dawkowanie obu leków. Ja mam brać 1 tabletkę parogenu (JA razie pół) a chloro na noc jedną (15mg).
Pomógł Ci ten 1 na natrectwa? No Strzeżysz i he sama jestem załamana ... Ale chyba wolę chodzić jak stłumiona maszyna niż bać się WSZYSTKIEGO. NIE WIWM zobaczymy bo mnie nawet benzo dziwne które dostałam lekkie dość nie potrafi w ogóle uspokoić. Ja już się samookaleczałam, miałam codziennie myśl i samobójcze, przymusy ruchowe ss takie że muszę walić głowa i się uszksdzać, uderzać i nie mogę podjąć pracy, więc JA razie praca nad sobą o ile bym była w stanie.odkręcić się ... jest dla mnie niemozliwa, ja pragnę spokoju, nawet chemicznego

Zapominanie to akt mimowolny. Im bardziej chcesz coś porzucić tym bardziej cię to ściga.
William Jonas Barkley