Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
HysSpodGory
Zarejestrowany Użytkownik

18 lutego 2022, o 14:16

Nie zawsze badania uspokajaja, mnie wrecz nakrecily, ze mam cos niewykrywalnego. Moje objawy zreszta nie znikaja przy uspokojeniu sie, a tez mam te przeciskajace sie w glowie prady, uciski, a wrecz ida w dziurkach nosa, po dziaslach, w galkach ocznych, lub rozchodza sie po ciele, kluje w jelicie cos przy tym az mnie skreca. Wystepuja przy tym silne lęki, zaburzenia widzenia, cialo z waty.
Aniaaa87

18 lutego 2022, o 14:24

HysSpodGory pisze:
18 lutego 2022, o 14:16
Nie zawsze badania uspokajaja, mnie wrecz nakrecily, ze mam cos niewykrywalnego. Moje objawy zreszta nie znikaja przy uspokojeniu sie, a tez mam te przeciskajace sie w glowie prady, uciski, a wrecz ida w dziurkach nosa, po dziaslach, w galkach ocznych, lub rozchodza sie po ciele, kluje w jelicie cos przy tym az mnie skreca. Wystepuja przy tym silne lęki, zaburzenia widzenia, cialo z waty.
A na początku badania Cię uspokajały ?
HysSpodGory

18 lutego 2022, o 14:28

Nie. Objawy od poczatku byly za mocne zeby mnie uspokoic.
Neverend

18 lutego 2022, o 15:46

Hej nie wiem jak się tu odnajdę czy wogole dostanę wsparcie i odpowiedz....zaczęło się trzy lata temu nie będę tu pisać wszystkiego bo sporo lekarzy i wizyt na sor było...rok przerwy i od grudnia mam ciągle praktycznie uczucie nerwów , napiecia😍 leki strachu w klatce jakby duch wyskoczył wam zza rogu takie uczucie. Czy to normalne? Jak sobie z tym radzić.. dodam żyje w ogromnym stresie ...znajdzie się dobra dusza która mi odpowie na pytanie a jeśli może podniesie
19logitech92

18 lutego 2022, o 16:36

Ja ciocie nerwicę mam już od 6 lat i sam miewam nawroty. Myślę, że na własne życzenie bo nie zmieniam życia tylko nadal się denerwuje. Nadal reaguje stresem itd na byle pierdnięcie. Ale miałem okresy, że to zniknęło . Na prawie 2 lata najdłużej. A ten pierwszy raz 5 lat temu przez parę miesięcy miałem dramat. Nie wiedziałem co to jest. Horror niesamowity. Teraz mam nawrót. Wiem przez co. Zmieniłem pracę o zgrozo okazało się, że jeszcze gorsza. Jakiś czas temu nakrecalem się covidem potem go olałem odziwo i teraz dodatkowo się nakręcam wojna na Ukrainie. No i mam leki że mam depresję bo nic mi się nie chce. Za bardzo nie czuje radości z życia. Ale mysle, że to przez silniejsza nerwicę. Kiedyś jak miałem ta przerwę od zaburzeń to też miewałem kosmicznie stresujące życie i i tak nie wróciła. To niesamowite. Dziwne. Co się dzieje, że wraca. Hmm
Neverend pisze:
18 lutego 2022, o 15:46
Hej nie wiem jak się tu odnajdę czy wogole dostanę wsparcie i odpowiedz....zaczęło się trzy lata temu nie będę tu pisać wszystkiego bo sporo lekarzy i wizyt na sor było...rok przerwy i od grudnia mam ciągle praktycznie uczucie nerwów , napiecia😍 leki strachu w klatce jakby duch wyskoczył wam zza rogu takie uczucie. Czy to normalne? Jak sobie z tym radzić.. dodam żyje w ogromnym stresie ...znajdzie się dobra dusza która mi odpowie na pytanie a jeśli może podniesie
Sama79

18 lutego 2022, o 19:55

Aniaaa87 pisze:
18 lutego 2022, o 09:27
Sama79 pisze:
17 lutego 2022, o 21:49
Niestety zdaję sobie sprawę z tego ale nie potrafię zapanować nad tym pieprzonym uczuciem...masz rację i dziękuję ci za odpowiedź przynajmniej mam świadomość że nie jestem sama
Nie nad tym zapanować się nie da absolutnie.Nawet nie ma co próbowac bo wyjdziesz z tego pokonana.Trzeba pozwolić sobie na te odczucia w sklepie czy w obojętnie jakim innym miejscu i przekonać się ze nas to nie zabiło ani nic innego się nie stało i tak czasem nawet dziesiątki razy aż podświadomość przestanie się bać i to minie.
Dziękuję za pomoc, spróbuję to robić ale sama myśl o tym że niepokój w kl piersiowej tak narasta przy kasie że od razu myślę Nie pójdę wieczorem o 21 ale jak odpisze to nic dobrego z tego nie będzie, boję się nowej pracy że znów mnie odpadnie ..... jutro pójdę do sklep
velocity

18 lutego 2022, o 22:36

B2021 pisze:
18 lutego 2022, o 10:06
Mózg ludzki to jest jakaś maszyna nie z tej ziemi . Pisałem Wam od kilku dni o moich bólach glowy z tylu, uciskavh itd. Poszedłem na to prześwietlenie odcinka szyjnego . Byłem po wyniki wczoraj i wszystko ok beż żadnych zmian zwyrodnieniowych itd. Wiecie ,że dzisiaj wszystko puściło. Ból glowy ,szyi odszedł. Czuję Czuję świetnie. Powiedzcie mi jak to możliwe. Skąd ciało organizm Mózg tak może działać na człowieka, że przez 2 tygodnie byłem wrakiem , wczoraj odebrałem wyniki. Dzisiaj wszystko odeszło. Zostala tylko głupia myśl, co przyjdzie kolejne.....
Coś w tym jest. U mnie 2 tyg. temu zaczęły się bóle nóg, pieczenie jakby mnie ktoś prądem raził. Już sobie zakrzepicę wkręcałem, bo jestem po covidzie. Po kilku dniach zrobiłem USG doppler żył i nic nie wykazało. Od razu się uspokoiłem, ból nóg czułem jeszcze może przez 1 dzień, minęło jak ręką odjął. No ale jednocześnie pojawiły się u mnie inne objawy - zawroty głowy i duszności. Trafiłem na SOR i mimo że też z badań nic złego nie wyszło, to jednak mam świadomość, że do końca mnie nie przebadali i ciągle mnie te objawy trzymają. Staram się sobie wmawiać że to nerwicowe, może za niedługo przejdzie.
lukaszz

19 lutego 2022, o 06:41

velocity pisze:
18 lutego 2022, o 22:36
B2021 pisze:
18 lutego 2022, o 10:06
Mózg ludzki to jest jakaś maszyna nie z tej ziemi . Pisałem Wam od kilku dni o moich bólach glowy z tylu, uciskavh itd. Poszedłem na to prześwietlenie odcinka szyjnego . Byłem po wyniki wczoraj i wszystko ok beż żadnych zmian zwyrodnieniowych itd. Wiecie ,że dzisiaj wszystko puściło. Ból glowy ,szyi odszedł. Czuję Czuję świetnie. Powiedzcie mi jak to możliwe. Skąd ciało organizm Mózg tak może działać na człowieka, że przez 2 tygodnie byłem wrakiem , wczoraj odebrałem wyniki. Dzisiaj wszystko odeszło. Zostala tylko głupia myśl, co przyjdzie kolejne.....
Coś w tym jest. U mnie 2 tyg. temu zaczęły się bóle nóg, pieczenie jakby mnie ktoś prądem raził. Już sobie zakrzepicę wkręcałem, bo jestem po covidzie. Po kilku dniach zrobiłem USG doppler żył i nic nie wykazało. Od razu się uspokoiłem, ból nóg czułem jeszcze może przez 1 dzień, minęło jak ręką odjął. No ale jednocześnie pojawiły się u mnie inne objawy - zawroty głowy i duszności. Trafiłem na SOR i mimo że też z badań nic złego nie wyszło, to jednak mam świadomość, że do końca mnie nie przebadali i ciągle mnie te objawy trzymają. Staram się sobie wmawiać że to nerwicowe, może za niedługo przejdzie.
Mnie zawroty i dusznosci trzymają od roku z przerwami.
19logitech92

19 lutego 2022, o 08:47

Ja mam to samo duszności i narastające bicie serca. Ciągle o tym myślę. Co chwilę jestem blisko ataki paniki
Awatar użytkownika
Maciej Bizoń
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

19 lutego 2022, o 09:12

19logitech92 pisze:
Ja mam to samo duszności i narastające bicie serca. Ciągle o tym myślę. Co chwilę jestem blisko ataki paniki
Zawroty i duszności to Norma Nerwicowa w szczególności kiedy samemu sie to świadomie nakreca . Nie mowie ze one nie występują same od siebie bo uklad nerwowy może dawać takie reakcje ale zwiększa się to kiedy tylko swiadomie zaczyna się na to zwracać uwagę i jak widać można się z tym bawić Rok lub dłużej. A jeśli rok czasu nic się nie stało to po co dalej sie tym zajomwać ? Trzeba Swiadomie odpuścić i dać czas a to zaniknie tak jak wszystko inne .
"Gotowy byłem iść do ubikacji, nasikać sobie na ręce, poczekac az wyschnie i chodzić z tym dwa dni.
I nie, nie żartuję." - :DD - ten cytat ma tylko Pokazać jaka determinacja powinna występować przy wyjściu z Zaburzenia . ( a przy okazji mnie rozbawiło ) https://www.youtube.com/watch?v=_f5hkHv ... e=youtu.be
https://youtu.be/M6wRnouGZFQ
lukaszz

19 lutego 2022, o 11:24

19logitech92 pisze:
Jakl odczuwasz te duszności? U mnie jest to spięcie przepony (tak mi się przynajmniej wydaje). Nie mam klasycznych duszności, przyspieszoengo oddechu, kaszlu. Raczej permanentny dyskomfort w okolicy przepony. Miałem badania i nic.
19logitech92

19 lutego 2022, o 12:16

Ja czuję ścisk w okolicach płuca. Ciężko mi nabrać powietrze. Czym bardziej się nakręcem tym mi trudniej. Nie chodzę na badania, bo jestem zdrowy. Czasami wątpię haha, ale widzę , że jak się w myślach uspokajam. Robię wizualizacje jakieś przyjemne to się robię spokojniejszy. Nie zawsze to działa. Zależy jak mocno się nakręcam 😅 z rana chyba z powodu wysokiego kortyzolu tak się nieraz nakręcam, że serce bije chyba 2000 uderzeń na sekundę. Ale też czasami umiem to powstrzymać. To znak, że trudno tu o chorobę jakąś faktycznie fizyczna. Zresztą mam nerwicę już jakiś czas i bez sensu sobie cały czas wracać raki, sraki itd. do mojej mamy w ciągu mojego życia przyjechała 2 razy karetka bo miała wysokie tętno, ale też ma zaburzenia lękowe. To mnie czasami nakręca, ale jak wiemy ludzie z lękami bardzo dobrze wiedzą co to jest SOR. W najgorszym przypadku można zemdleć albo biegać po suficie. Bo co ? Wybuchła komuś kiedyś głową z leków albo nie wiem wsadził ja sobie do mikrofalówki. Jakby tak było, to leczenie bezapelacyjnie byłoby bardziej restrykcyjne. Także no trzeba sobie wiecznie powtarzać że to leki aż tak tępa podświadomość i ciało migdałowate zakuma.
lukaszz pisze:
19logitech92 pisze:
Jakl odczuwasz te duszności? U mnie jest to spięcie przepony (tak mi się przynajmniej wydaje). Nie mam klasycznych duszności, przyspieszoengo oddechu, kaszlu. Raczej permanentny dyskomfort w okolicy przepony. Miałem badania i nic.
velocity

19 lutego 2022, o 17:27

lukaszz pisze:
19logitech92 pisze:
Ja mam w sumie podobnie. Nie duszę się w sensie, że kaszlę, tylko tak jakby mi coś na przeponie zalegało i blokowało powietrze. Dziwne uczucie. Np. dzisiaj miałem ni stąd ni zowąd wrażenie, że przestanę za moment oddychać, takie uczucie ciężaru na przeponie. Oczywiście od razu pojawił się lęk. Wtedy zaczynam na siłę szybciej i głębiej oddychać, ale to tylko wzmaga objawy. Jeśli to jest objaw nerwicy, to wyjątkowo męczący. Jakieś tam bóle, drętwienia itp. jestem w stanie w miarę spokojnie przetrawić, ale tych "duszności" nie potrafię.
lukaszz

19 lutego 2022, o 17:29

velocity pisze:
19 lutego 2022, o 17:27

Ja mam w sumie podobnie. Nie duszę się w sensie, że kaszlę, tylko tak jakby mi coś na przeponie zalegało i blokowało powietrze. Dziwne uczucie. Np. dzisiaj już miałem ni stąd ni zowąd wrażenie, że przestanę za moment oddychać, takie uczucie ciężaru na przeponie. Oczywiście od razu pojawił się lęk. Wtedy zaczynam na siłę szybciej i głębiej oddychać, ale to tylko wzmaga objawy. Jeśli to jest objaw nerwicy, to wyjątkowo męczący. Jakieś tam bóle, drętwienia itp. jestem w stanie w miarę spokojnie przetrawić, ale tych "duszności" nie potrafię.
Też tak to odczuwam. Z tym, że ja już przywykłem do tego w dużej mierze i nie wzmaga to we mnie lęku. Bardziej wkurza. U Ciebie też najgorzej jest rano zaraz po przebudzeniu? O dziwo śpi mi się dobrze, bez wybudzeń.
velocity

19 lutego 2022, o 17:53

We mnie wzmaga lęk bo jestem po covidzie i mam jeszcze parę badań do zrobienia, jak RTG płuc. U mnie to się pojawia niezależnie od pory dnia. Czasami czuję tą ciężkość na przeponie cały dzień, czasami jest to napadowe jak dzisiaj. Od rana było wszystko dobrze, aż nagle znowu się pojawiło i za tym znowu przyszedł lęk. Ale generalnie gorzej jest u mnie wieczorami. W dzień przeważnie mam jakieś zajęcie i tak bardzo o tym nie myślę. Też śpię dobrze, nie wybudzam się, tylko że ciężko mi zasnąć, bo niepotrzebnie kontroluję oddech. Nie umiem się właśnie pozbyć tej kontroli, wydaje mi się, że jak to oleję, to się uduszę. Coś mi chyba na mózg wlazło ;)
ODPOWIEDZ