Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Bezowa00
Zarejestrowany Użytkownik

4 lutego 2022, o 19:20

Cześć wszystkim, chciałam opowiedziec wam o moich problemach. Wszystko zaczęło sie gdy miałam 15 lat czyli w 2019r. mianowicie wtedy przeprowadziłam się wtedy do innego miejsca wraz z moją mamą, siedziałam cały dniami sama w domu, dopiero wieczory spędzałam z mamą. Warto wspomnieć że wcześniej mieszkałam na wsi gdzie ciągle się coś działo i ciągle byl kontakt z ludźmi. Prób zaczął się właśnie od tej przeprowadzki. Chyba wtedy zaczęły mi się pojawiać natręctwa. Podam kilka przykładów:
-musiałam spaglądac kilka razy w lustro (określoną liczbę razy)
- dotknąć stołu czy czegokolwiek jeszcze raz gdy wcześniej dotknęłam przypadkowo
- zaczęłam sprawdzać kuchenkę czy jest wyłączona a nigdy wcześniej tego nie robiłam. Było i jest tego bardzo dużo, uniemożliwia mi to normalnie funkcjonowanie, a gdy tylko próbuje tego nie robić pojawia się lęk.
Przez cały rok nie zdawałam sobie sprawy że coś jest nie tak. Dopiero gdy naszła druga fala pandemii, tak pod koniec 2020 zaczęło się piekło. Krotko przed nauką zdalną straciłam najbliższą koleżankę, uciela ze mną kontakt, tak poprostu. Sporo wtedy płakałam, byłam sama ze sobą bo nie lubie okazywać moich uczuć, zaczęły mi się pojawiać bóle głowy a z tym zaczęło się rozmyślanie nad chorobami. Zaczęłam się bać ze może mam raka, tętniaka, anemię, codziennie było co innego. Robiłam badania, wszystko było dobrze ale lęk dalej był. Potem zaczęły mi doskwierać duszności, ciągle nabierałam powietrze, miałam ciągle uczucie niepokoju jakiś nieuzasadniony lęk, całe noce drżałam miałam wrażenie że nie oddycham że mdleje, ciężko to opisać. Wtedy lekarz rodzinny przypisał mi stimuloton. Po którym na dość długi okres było dobrze (od listopada go brałam) w czerwcu postanowiłam że skoro czuje się lepiej to chce go odstawić, piłam mniejszą dawkę. Niestety na początku listopada 2021 wszystko wróciło, miałam dziwne lęk podczas jedzenia, miałam wrażenie że sie dławię, że zaraz zachlysne się językiem. Poszłam do lekarza psychiatry, który postanowił mi od razu zmienić lek, zaczelam pić anafranil, który mam wrażenie jeszcze wszystko pogorszył. Gdy tylko zostawalam sama w domu (weekend, zdalne) zaczynało wszystko wracać. Zaczęły mi dokuczać jakieś straszne dziwne myśli np. Skąd wziął się ten świat, kim ja jestem, ciągle analizowanie wszystkiego. Lekarz najpierw zalecił dawkę 10 mg potem 25mg. Na ostatniej wizycie u tego doktora ( pan po 70, ma problemy ze słuchem i tego dnia gdy mama u niego była czuł się słabo) była tylko moja mama, ja jej spisałam to co się ze mną działo gdy mialam ten ciągły lęk. On powiedział że to może być coś poważniejszego, prawdopodobnie... schizofrenia nie powiedział tego dosłownie. Ja wpadłam w totalną rozpacz, mój najgorszy lęk sie spełnił. Poszłam kolejnego dnia do innego lekarza, który był przerażony postawioną diagnozą i przypisanym lekiem. Stwierdził że to jest depresja czy coś tego pokroju i postanowił powrócić do pierwszego leku czyli stimuloton. (Musze dodać że ten dzień gdzie się dowiedziałam o tym co powiedział ten lekarz był najgorszym w moim życiu). Przez kilka dni było lepiej, ale zaczęłam rozkminiac to co powiedział pierwszy lekarz. Zaczely się od nowa czytania o schizie, załamywanie się, lęki i płacz. I to trwa tak cały czas. Każdy dookoła mi mówi że to napewno nie schizofrenia ale ja nie mogę w to uwierzyć. Moja psycholog tez mówi że nie. Przeczytałam że schizofrenia daje na początku objawy nerwicowe. Ja już totalnie się boje, nie wiem co o tym myśleć...
Patro1995

5 lutego 2022, o 10:22

Dostałem dwa tygodnie temu elicea i Dalej nie wziąłem xd bo widzę że jak ktoś ma taki stan pomiędzy to może zły pomysł? Nie chcę pogorszyć stanu w którym jestem, bo potrafię życ w miarę normalnie, jestem napięty śnieg optyczny, szumy w uszach, większe odrealnienie w pracy przy sztucznych światłach, atak paniki może raz na miesiąc, zmula i zmęczenie też trochę ale da się żyć jakoś, nie wiem czy zaczynać czy nie, bo nie wiem czy ten lek jest dla ludzi którzy maja najbardziej głęboki stan, pomoże ktoś podjąć decyzję? ...
Bezowa00

5 lutego 2022, o 10:37

Hej, mam takie pytanie bo w tamten czwartek wróciłam do tego stimulotonu. Najpierw brałam 3 dni 25mg, potem 50 i teraz od dwóch dni 75. Gdy zaczynałam brac lek to wtedy chwilowo lepiej się czułam, a teraz ten lęk powrócił. Mam spokojnie czekać jeszcze?
madmag87
Gość

5 lutego 2022, o 10:43

Patro1995 pisze:
5 lutego 2022, o 10:22
Dostałem dwa tygodnie temu elicea i Dalej nie wziąłem xd bo widzę że jak ktoś ma taki stan pomiędzy to może zły pomysł? Nie chcę pogorszyć stanu w którym jestem, bo potrafię życ w miarę normalnie, jestem napięty śnieg optyczny, szumy w uszach, większe odrealnienie w pracy przy sztucznych światłach, atak paniki może raz na miesiąc, zmula i zmęczenie też trochę ale da się żyć jakoś, nie wiem czy zaczynać czy nie, bo nie wiem czy ten lek jest dla ludzi którzy maja najbardziej głęboki stan, pomoże ktoś podjąć decyzję? ...
Ten lek jest dla osób z lajtowym stanem, taki jak Twój... Ale decyzję musisz podjąć sam :)
madmag87
Gość

5 lutego 2022, o 11:50

Dopowiem jeszcze, że na uczucie zmęczenia w sam raz, jak po dobrej light kawusi :D no i powinno Cię oddalić od smętnych rozmyślań, nie wiem czy dogadasz się z Epikurem, ale napewno obrazisz na Schopenhauera :D jeśli masz wątpliwości zawsze jeszcze możesz to skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, czy się przypadkiem nie pomylił wypisując receptę :D
mario546

5 lutego 2022, o 11:52

madmag87 pisze:
5 lutego 2022, o 11:50
Dopowiem jeszcze, że na uczucie zmęczenia w sam raz, jak po dobrej light kawusi :D no i powinno Cię oddalić od smętnych rozmyślań, nie wiem czy dogadasz się z Epikurem, ale napewno obrazisz na Schopenhauera :D jeśli masz wątpliwości zawsze jeszcze możesz to skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, czy się przypadkiem nie pomylił wypisując receptę :D
Jak reklama w Polsce z tabletkami.😂😂😂😂😁
mario546

5 lutego 2022, o 12:00

Magda ile kasy za reklamę dobrze układasz teksty, ciekawe co byś ułożyła na środki na przeczyszczenie. Zaraz ktoś wkręci się w sraczkę.🤨😁🤣 Tylko nie polecaj magnezu.😁😁😁
madmag87
Gość

5 lutego 2022, o 12:02

Najlepsze teksty układam po empirycznych doświadczeniach, także nic mi jakoś nie przychodzi do głowy :D raczej antyreklama... Lepsza sraczka niż urok :D
mario546

5 lutego 2022, o 12:10

Kupie dla kolegi ten środek.😁😁😁
madmag87
Gość

5 lutego 2022, o 12:14

mario546 pisze:
5 lutego 2022, o 12:10
Kupie dla kolegi ten środek.😁😁😁
To uroczo :D

W ogóle co beka... Moja matka ostatnio dostała sraczki, jak miała się z kimś spotkać w sprawie formalnej, a numer telefonu tej osoby zaczynał się 666 :D
mario546

5 lutego 2022, o 12:22

Telefon szatana.🤣🤣🤣
madmag87
Gość

5 lutego 2022, o 12:23

mario546 pisze:
5 lutego 2022, o 12:22
Telefon szatana.🤣🤣🤣
Muttley laugh :D
mario546

5 lutego 2022, o 12:26

A kto to? Nie znam gościa, pewnie szatan jest jego sługa.🤣🤣🤣
Bezowa00

Czy wy tez przy nerwicy nie rozumieliście kim jesteście i dlaczego tu jesteście, niby wszystko wiem ale to uczucie jest straszne..
mario546

5 lutego 2022, o 12:27

Bezowa00 pisze:
Czy wy tez przy nerwicy nie rozumieliście kim jesteście i dlaczego tu jesteście, niby wszystko wiem ale to uczucie jest straszne..
Tak myślisz jaka byłaś przed tym okresem. Błąd robisz ucz się na błędach.
ODPOWIEDZ