pudzianoska pisze: ↑9 maja 2018, o 15:46Test wykonywał lekarz robiący gastroskopię? Pamiętaj, że Helicobacter pylori może być w żołądku tymczasowo i musi trafic na sprzyjające warunki, by namnozyć się w sposób patologiczny i wywołac objawy chorobowe - zapalenie żołądka, czy wrzody. Jestem ciekawa jak Twój lekarz do tego podejdzie. Bo sam test to mało. Tak czy siak nerwica na pewno wpływa na pracę Twojego układu pokarmowego bez względu na obecność bakterii czy jej brakMarigoldmus pisze: ↑8 maja 2018, o 13:58Cześć. załamałam się. Miałam wczoraj gastroskopię. wszystko niby wygląda ładnie, ale wyszedł mi pozytywnie test na helicobacter pyroliI teraz znów mam rozkminę czy brzuch boli mnie od nerwicy (jak zakładałam do tej pory, bo zaczął w trakcie życia 3 miesiące w mega stresie) czy też może jednak od tej bakterii, która podobno potrafi dawać objawy w nadbrzuszu. Leczenie tej bakterii to seria silnych antybiotyków (nie zawsze skuteczna), a ja w moim stanie boje się brać czegoś takiego. Rozwali mi się już kompletnie wszystko. Idę dziś do gastrologa z tym, cała się trzęsę z nerwów co powie i co dalej robić. A już zaczynałam nastawiać się pozytywnie, że wyjdę z nerwy brzucha, były nawet lepsze dni, że już jakoś jadłam, zaczęłam z tym walczyć, a nie tylko jojczyć, a teraz mam kolejne rozkminy
Już nie mam na to siły !!! zwariuję!
![]()
Mam cały czas problemy z brzuchem... mimo że większe lęki minęły... brzuch dalej spięty bo się na nim skupiam... tak jakby... mam wrażenie że wszystkie myśli trafiają mi w brzuch... wystarczy jedna myśl albo skupienie na brzuchu... teraz mam kilkuminutowe jakby zejścia wydaje mi się że odcina mnie od świata - WSZYSTKO MYŚLI
Miałam badania brzucha gastro krew kał mocz 1,5 roku... męczarni i uwierz mi że jestem zdrowa jak koń

Moja kumpela ma helicobacter pyroli też ma nerwicowe jazdy ale u niej każdy ma problemy z brzuchem w domu właśnie....bracia...ojciec...

Szanis łaziła 2 lata z bólem brzucha jest zdrowa...żadnych wrzodów. Helicobacter Pylori chyba musi mieć inne czynniki.
Masz tylko bóle brzucha czy zaparcia/biegunkii/wymioty ??