Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Wartyw
Zarejestrowany Użytkownik

5 kwietnia 2018, o 20:54

To bądz sobą i się nie porównuj do nikogo. Tylko wiedz, ze świat nie wygląda tak jak w reklamach TV i medal ma dwie strony. Każdy skrywa jakiś problem. Kiedyś byłem w gabinecie u swojego rodzinnego, wyszedł od niego koleś przypakowany, wystylizowany, New Balance. Jednym słowem na ulicy super gość. Spojrzałem mu na kartę(jaki ja wścibski). Dializowany.
justysia2906
Świeżak na forum

5 kwietnia 2018, o 21:01

Nawet nie bardzo wiem, jak tu odp.gdyż generalnie mało mnie tu( w sensie mało piszę,ale czytam to forum baaardzooooo dlugo) ,ale...każdy z nas tutaj ma bardzo kiepskie dni, momenty itp.itd, no ale CELINE MARIE , Ty jesteś bardzo dołująca... Myślę sobie, broń, nie obrażając, bo w ogole Cię nie znam, ale Ty bardzo często jesteś na NIE !
Pocieszając, próbując, choc sama często sobie nie radzę, głowa bardziej do góry! Staraj sie myśleć i robić bardziej pozytywnie! Też się staram, żeby nie było 😀😀😀
Awatar użytkownika
Celine Marie

5 kwietnia 2018, o 21:55

justysia2906 pisze:
Nawet nie bardzo wiem, jak tu odp.gdyż generalnie mało mnie tu( w sensie mało piszę,ale czytam to forum baaardzooooo dlugo) ,ale...każdy z nas tutaj ma bardzo kiepskie dni, momenty itp.itd, no ale CELINE MARIE , Ty jesteś bardzo dołująca... Myślę sobie, broń, nie obrażając, bo w ogole Cię nie znam, ale Ty bardzo często jesteś na NIE !
Pocieszając, próbując, choc sama często sobie nie radzę, głowa bardziej do góry! Staraj sie myśleć i robić bardziej pozytywnie! Też się staram, żeby nie było 😀😀😀
Jak będziesz miała 20 lat ciężką depresję to wtedy pogadamy ,myślisz ,że chcę narzekać ,smęcić ,truć dupę? tu pozytywne myślenie nic nie da bo mózg nie umie myśleć pozytywnie po prostu .Też chcę być radosna,pozytywna,szczęśliwa,chce się cieszyć życiem ale coś mi w mózgu blokuje te emocje po prostu to się dzieje niezależnie ode mnie.Czemu większość tu nerwicowców boi się depresji,czemu wielu ludzi z depresją popełnia samobójstwo? Bo wiedzą jaki to koszmar.Zaburzeni.pl to forum w większości o nerwicy i w tym problem ale kilka osób pisało do mnie z depresją i oni doskonale wiedzą jak to jest.Nerwica jest ciężka,jest koszmarem ale depresja to zgon za życia czy się chce czy nie.
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
justysia2906
Świeżak na forum

5 kwietnia 2018, o 22:03

No i o tym właśnie napisałam !
Skąd wiesz czy ciężej nie jest mi lub innym korzystającym z tego forum?
Zostaję przy swoim! ,współczując Tobie wszystkich problemów. Też je mam!!!- Gwarantuje ! Całe mnóstwo, no ale...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
schanis22

5 kwietnia 2018, o 22:07

Celine Marie pisze:
5 kwietnia 2018, o 21:55
justysia2906 pisze:
Jak będziesz miała 20 lat ciężką depresję to wtedy pogadamy ,myślisz ,że chcę narzekać ,smęcić ,truć dupę? tu pozytywne myślenie nic nie da bo mózg nie umie myśleć pozytywnie po prostu .Też chcę być radosna,pozytywna,szczęśliwa,chce się cieszyć życiem ale coś mi w mózgu blokuje te emocje po prostu to się dzieje niezależnie ode mnie.Czemu większość tu nerwicowców boi się depresji,czemu wielu ludzi z depresją popełnia samobójstwo? Bo wiedzą jaki to koszmar.Zaburzeni.pl to forum w większości o nerwicy i w tym problem ale kilka osób pisało do mnie z depresją i oni doskonale wiedzą jak to jest.Nerwica jest ciężka,jest koszmarem ale depresja to zgon za życia czy się chce czy nie.
Celine Marie , czy to forum Ci w jakikolwiek sposób pomaga ?
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Awatar użytkownika
maciek1985
Odważny i aktywny forumowicz

5 kwietnia 2018, o 22:08

A czym się różni zaburzenie depresyjne od ciężkiego zaburzenia depresyjnego od depresji? Sorki, bo zaraz sobie nawkręcam znów :(
Wartyw

5 kwietnia 2018, o 22:13

To chyba tylko ten w czyjej głowie to siedzi jest w stanie stwierdzić czy jest lekko zaburzony, ciężko czy ma depresje pełną :D
Awatar użytkownika
maciek1985

5 kwietnia 2018, o 22:14

Ok. Czyli jak ja w 2010 roku doprowadziłem się do takiego stanu, że nie mogłem jeść, prawie wstać z łóżka, to znaczy, że mam ciężką depresję?!
Wartyw

5 kwietnia 2018, o 22:17

Trudno powiedzieć. Nie da się zajrzeć w czyjś umysł. Jeden z lekka depresja będzie leżał w łóżku, inny będzie starał się coś robić mimo to. To są kwestie indywidualne moim zdaniem
Kredka

5 kwietnia 2018, o 22:19

maciek1985 pisze:
Ok. Czyli jak ja w 2010 roku doprowadziłem się do takiego stanu, że nie mogłem jeść, prawie wstać z łóżka, to znaczy, że mam ciężką depresję?!
Ja uwazam ze teraz to kompletnie niewazne co miales w 2010 roku. Wazne co teraz z tym robisz :) Ja w 2010 mialam wyrywany zab madrosci i zapalenie od tego. Czy je dalej mam? NIE :D
Awatar użytkownika
maciek1985

5 kwietnia 2018, o 22:21

Kredka pisze:
5 kwietnia 2018, o 22:19
maciek1985 pisze:
Ja uwazam ze teraz to kompletnie niewazne co miales w 2010 roku. Wazne co teraz z tym robisz :) Ja w 2010 mialam wyrywany zab madrosci i zapalenie od tego. Czy je dalej mam? NIE :D
NO ok, przekonałaś mnie :)
usunietenaprosbe
Gość

5 kwietnia 2018, o 22:35

maciek1985 pisze:
5 kwietnia 2018, o 22:08
A czym się różni zaburzenie depresyjne od depresji?
Podobnie jak zaburzenie widzenia od ślepoty :)
Awatar użytkownika
maciek1985

6 kwietnia 2018, o 06:47

Dlaczego pytam, otóż w necie i wszędzie pojawiają się określenia CHOROBA depresja ciężka i zaburzenia depresyjne. To pierwsze ciężko wyleczyć,o ile w ogóle, a drugie na forum zaburzeni da radę :) . Dlatego pytam.
Elwi

6 kwietnia 2018, o 09:32

maciek1985 pisze:
6 kwietnia 2018, o 06:47
Dlaczego pytam, otóż w necie i wszędzie pojawiają się określenia CHOROBA depresja ciężka i zaburzenia depresyjne. To pierwsze ciężko wyleczyć,o ile w ogóle, a drugie na forum zaburzeni da radę :) . Dlatego pytam.
Ciężko jest wyleczyć depresję jeśli jest endogenna z tego co pamiętam. Jest taki pisarz T. Jasurn i on ma depresję endogenną, o której mówi czasem w wywiadach. Jeżeli depresja spowodowana jest przez czynniki zewnętrzne np. sytuacja rodzinna czy choroba fizyczna etc to leczenie jest łatwiejsze i raczej nie utrzymuje się ona do końca żywota. No chyba ze ktoś siedzi w depresji bo ma taki sposób na życie i opór przed zmianą, to wtedy jest gorzej :) Ja uważam że termin depresja jest bardzo ogólny i nadużywa się go często. Ja miewałam zaburzenia depresyjne przy utrzymującej się dłużej nerwicy, ale o tym w jedym wątku Victor pisał, że to częste jest.
Awatar użytkownika
Laurka2018

6 kwietnia 2018, o 10:27

Celine Marie pisze:
5 kwietnia 2018, o 20:21
Rano myślałam,że sobie wbije coś w ten łeb i oko tak mnie cisnęło,nałykałam się chyba z 50 tabletek i tyle o ile poprawiło się ale chyba uporządkuje swoje sprawy,znajdę kogoś do opieki nad moimi psami i skończę to piekło.Gdyby to była tylko nerwica to może bym dała radę ale i depresja w formie chorobowej i dd plus fizyczne choroby,no nie da się po prostu ,próbowałam ,chodzę na terapię,staram się myśleć pozytywnie,nie googluje tyle ,większość objawów zlewam ,wychodzę z domu ile mogę ale po prostu to jest za silne ten ucisk głowy,to otumanienie,odrealnienie,przymulenie,trudno,moja przyszłość i tak wygląda beznadziejnie bez tego stanu,więc w sumie może tak miało być.Wszystkim życzę jak najlepiej ,obyście pokonali to co Was męczy.
Chyba sobie żartujesz???? Tyle lat walczyłaś o siebie tyle trudu energii pieniędzy w to włożyłaś i chcesz się tak teraz poddać,? Nie bądź głupia!!!

Ja wiem że jest Ci ciężko bardzo bardzo trudno. Rozumiem. Spójrz ile wokół jest cierpienia, ile nieszczęśliwych ludzi. Takie dzieci z onkologii i ich rodzice oddali by wszystko żeby się z Tobą zamienić na te choroby. Są tacy którzy mojà gorzej od Ciebie. Wiadomo są też tacy co mają lepiej. Ale życie twoje jest cenne. Pamiętaj o tym !
Nie umiem powiedzieć słowem
Nie słowem tęsknię
Ale rękoma
Zamykajacymi przestrzeń
Ale krwią
Opływającą ręce
ODPOWIEDZ