Kombucza czyli grzybek japoński lub chiński lub herbaciany
: 15 lipca 2025, o 19:54
Moim zdaniem na nic nie pomaga ale jest dobrym napojem na upały...
Symbiotyczna kultura bakteryjno drożdżowa z angielska SCOBY ma bardzo bogaty skład tych drożdży i bakterii
napój powstający z słodkiego substratu - zazwyczaj słodzonej herbaty - jest najpierw fermentowany głównie przez drożdże piwne
a następnie zmieniany w ocet przez bakterie octowe

tu akurat nasze "grzyby" kombuczy w zwykłej wodzie z cukrem
Podobnymi kulturami są kefir wodny i zwyczajny kefir ale tylko podobnymi ;-P
Symbiotyczna kultura bakteryjno drożdżowa z angielska SCOBY ma bardzo bogaty skład tych drożdży i bakterii
napój powstający z słodkiego substratu - zazwyczaj słodzonej herbaty - jest najpierw fermentowany głównie przez drożdże piwne
a następnie zmieniany w ocet przez bakterie octowe

tu akurat nasze "grzyby" kombuczy w zwykłej wodzie z cukrem
Podobnymi kulturami są kefir wodny i zwyczajny kefir ale tylko podobnymi ;-P