Strona 1 z 1

Przeczytaj może się przyda - gluten

: 12 stycznia 2017, o 11:01
autor: eve25
Na wątek odnośnie glutenu (czyli wyrobów z pszenicy) trafiłam przypadkiem szukając diety dla ludzi cierpiących na chorobę Hoshimoto , choroba autoimmunologiczna została wykryta u mnie w wieku dwóch lat ale nie dawała żadnych symptomów do 17-tego roku życia. ;ok wtedy się zaczęło najpierw nadczynność , później pierwsze zmiany na tarczycy i tabletki na spadek hormonów, przeszło i miałam spokój aż do 2014 roku gdzie po usg dowiedziałam się ze mam więcej niż 40 zmian na tarczycy i nadczynność po badaniu krwi, i znowu tabletki i niedoczynność ostawianie tabletek nadczynność i tak w koło macieju, ogólnie Hoshimoto jest choroba na całe życie i polega na zaleczeniu symptomów a nie leczeniu przyczyny. 'niemoge
Dobra do setna przeszukując internet po wpisaniu frazy " dieta przy hoshimoto" wyświetliło mi się milion stron i uwierzcie mi na każdej jest napisane grubym drukiem UNIKAJ wyrobów z pszenicy i ogólnie przejdź na dietę bezglutenowa i nie spożywaj nabiału . Okej wszystko jasne ale co to do diaska jest ta dieta bezglutenowa , w moim przeświadczeniu to dieta dla ludzi chorujących na celiakie czyli swoista alergie na gluten, pomyślałam ja chyba nie mam celiakii :roll: a że jestem z natury osobą dociekliwa zaczęłam szukać dowodów na zły wpływ glutenu i nie uwierzycie co znalazłam. Gluten pogarsza stan wszystkich chorób autoimmunologicznych z regresji okej o to mi chodziło ale po dłuższym czytaniu o tej naszej genetycznie mutowanej pszenicy dowiedziałam się że przyczynia się do pogłębiania depresji , tycia , inflamacji a nawet raka i rozszczelnienia jelit . Pszenica ma w sobie toksyny odstraszające pasożyty bo nie chce być zjedzona a my ja dalej jemy :/ Najciekawszym faktem dla mnie było ze dieta bezglutenowa w 80% zredukowała objawy u ludzi cierpiących na schizofrenie a nawet wprowadziła stan reemisji a dlaczego ? bo ludzie cierpiacy na schizofrnie maja taki sam gen jak ludzie cierpiący na celiakie i inne choroby autoimmunologiczne . Dwie kromki białego chleba mają Wiejec węglowodanów niż batonik snickers a jednym ze składników pszenicy sa związki opioidowe czyli uzależnią nas bardziej niż cukier. plose Mam prośbe do ludzi którzy są na diecie bezglutenowej ... podajcie jakieś fajne przepisy i napiszcie jak to sie u Was sprawdza, ja sama spróbuje odstawić gluten na 4 tyg i zobaczę czy sa jakieś zmiany w moich wynikach krwi .

Przeczytaj może się przyda - gluten

: 12 stycznia 2017, o 11:07
autor: Halina
eve25 pisze:Na wątek odnośnie glutenu (czyli wyrobów z pszenicy) trafiłam przypadkiem szukając diety dla ludzi cierpiących na chorobę Hoshimoto , choroba autoimmunologiczna została wykryta u mnie w wieku dwóch lat ale nie dawała żadnych symptomów do 17-tego roku życia. ;ok wtedy się zaczęło najpierw nadczynność , później pierwsze zmiany na tarczycy i tabletki na spadek hormonów, przeszło i miałam spokój aż do 2014 roku gdzie po usg dowiedziałam się ze mam więcej niż 40 zmian na tarczycy i nadczynność po badaniu krwi, i znowu tabletki i niedoczynność ostawianie tabletek nadczynność i tak w koło macieju, ogólnie Hoshimoto jest choroba na całe życie i polega na zaleczeniu symptomów a nie leczeniu przyczyny. 'niemoge
Dobra do setna przeszukując internet po wpisaniu frazy " dieta przy hoshimoto" wyświetliło mi się milion stron i uwierzcie mi na każdej jest napisane grubym drukiem UNIKAJ wyrobów z pszenicy i ogólnie przejdź na dietę bezglutenowa i nie spożywaj nabiału . Okej wszystko jasne ale co to do diaska jest ta dieta bezglutenowa , w moim przeświadczeniu to dieta dla ludzi chorujących na celiakie czyli swoista alergie na gluten, pomyślałam ja chyba nie mam celiakii :roll: a że jestem z natury osobą dociekliwa zaczęłam szukać dowodów na zły wpływ glutenu i nie uwierzycie co znalazłam. Gluten pogarsza stan wszystkich chorób autoimmunologicznych z regresji okej o to mi chodziło ale po dłuższym czytaniu o tej naszej genetycznie mutowanej pszenicy dowiedziałam się że przyczynia się do pogłębiania depresji , tycia , inflamacji a nawet raka i rozszczelnienia jelit . Pszenica ma w sobie toksyny odstraszające pasożyty bo nie chce być zjedzona a my ja dalej jemy :/ Najciekawszym faktem dla mnie było ze dieta bezglutenowa w 80% zredukowała objawy u ludzi cierpiących na schizofrenie a nawet wprowadziła stan reemisji a dlaczego ? bo ludzie cierpiacy na schizofrnie maja taki sam gen jak ludzie cierpiący na celiakie i inne choroby autoimmunologiczne . Dwie kromki białego chleba mają Wiejec węglowodanów niż batonik snickers a jednym ze składników pszenicy sa związki opioidowe czyli uzależnią nas bardziej niż cukier. plose Mam prośbe do ludzi którzy są na diecie bezglutenowej ... podajcie jakieś fajne przepisy i napiszcie jak to sie u Was sprawdza, ja sama spróbuje odstawić gluten na 4 tyg i zobaczę czy sa jakieś zmiany w moich wynikach krwi .

ekstra post sama jesteùm ciekawa
chociaz nie wiem, czy stac mnie na produkty bez glutenu, moze ktos wie, co jesc ?????

Re: Przeczytaj może się przyda - gluten

: 8 grudnia 2018, o 21:09
autor: Wiktor96
Właściwie to nie sam gluten jest zły a cała masa innych substancji antyodżywczych znajdujacych się w zbożach. Zboża mimo popularnego mitu wcale nie są zdrowe, by były dla nas odżywcze muszą zostać odpowiednio przygotowane (np. jak w dawnych czasach robiono chleb żytni na zakwasie - zakwas niwelował toksyny). Dzisiejsze wyroby zbożowe są głównie z oczyszczonej pszenicy, które jest modyfikowana - co za tym idzie zawiera więcej szkodliwych substancji niż kiedyś. Wszystkie te substancje antyodżywcze (lektyny, saponiny, kwas fitowy), działają niekorzystnie na całe nasze ciało - a głównie na jelita. Dieta wcale nie musi być bezglutenowa ważne by zrezygnować ze najbardziej szkodliwych grup produktów : zbóż, pasteryzowanego nabiału, utwardzonych tłuszczy rośłinnych, syropu glukozowo-fruktozowego, dużej ilości olei roślinnych o wysokiej zawartości kwasów omega-6