Czosnek - Eliksir Zdrowia.
: 6 marca 2017, o 20:40
Czosnek jest według mnie najsilniejszym warzywem - działa przeciw bakteryjnie, przeciw grzybiczo, przeciw wirusowo, wspomaga odporność, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega powstawaniu nowotworów.
Czosnek koniecznie musi być Polski, bardzo łatwo go odróżnić od innego - nasz ma charakterystyczny fioletowy kolor a ząbki są średnio dużej wielkości - te chińskie, portugalskie sa duże i białe. Na Allegro zawsze można zamówić swieży czosnek.
Kolejną istotną rzeczą żeby czosnek zadziałał prawidłowo jest konieczność jego rozgniecenia (wyciskarka) i odczekanie około 10 minut - to wtedy allicyna zwiększa swoje stężenie, w jednym ząbku czosnku znajduje się 5-15 mg allicyny, substancji silniejszej niż penicylina, tetracykliny, a także większej części przeciw grzybicznych preparatów. Związki siarki pobudzają białe krwinki do ochrony organizmu.
1 mg allicyny = 15 mg penicyliny.
Czosnek hamuje rozwój bakteri, wirusów, grzybów: Gronkowca Złocistego, paciorkowców, pałeczki ropy błekitnej, kandydozy układu pokarmowego.
Czosnek ma działanie wzmacniające odporność. Ma wpływ na działanie limfocytów T i makrofagów, kluczowych elementów układu odpornościowego. Stwierdzono, że wyciąg z czosnku pobudza makrofagi do wytwarzania większej ilości czynników zabijających drobnoustroje i komórki nowotworowe.
Czosnek jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny.
Czosnek a nowotwory
"Komórki nowotworowe znane są z tego, że mają wysoki metabolizm i potrzebują dużo energii do szybkiego wzrostu. Naukowcy odkryli, że substancje zawarte w czosnku, sprzyjają produkcji reaktywnych form tlenu w komórkach nowotworowych mózgu, powodując ich tendencję do poprawy chemicznych sygnałów śmierci, co zapobiega wzrostowi guza mózgu"
"Badania wskazują, że organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku są wyjątkowo skuteczne wobec glejaka, i mogą być używane, jako nieinwazyjna forma leczenia raka bez śmiertelnie niebezpiecznych skutków ubocznych związanych z chemioterapią. Studiowano trzy organiczne związki siarki z czosnku (DAS, DADS i DATS) i studiowano ich interakcję z komórkami ludzkiego glejaka. Okazało się, że hydroksylowe jony sulfonofenyli zawarte w czosnku są w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg"
"Żadne inne warzywo nie powstrzymuje tak skutecznie choroby nowotworowej. Znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka. Analizy sugerują, że znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka, przede wszystkim - raka jelita"
"Munday i jego współpracownicy prowadzili eksperymenty na szczurach. Karmili gryzonie różnymi dawkami dwusiarczku dwualilu (DADS) - substancji czynnej w czosnku, która w organizmie ssaka przekształca się w inny związek zwany alicyną charakteryzujący się silnym działaniem bakteriobójczym. Badacze zauważyli, że alicyna i w mniejszym stopniu również inne związki siarki, które znajdują się w czosnku, usuwają z jelit toksyny mogące zainicjować rozwój nowotworu. Podczas jednego z eksperymentów stwierdzono, że najwięcej alicyny wydzielało się u szczura wtedy, gdy dzienna dawka DADS wynosiła 0,03 mg na każde 100 g masy zwierzęcia. Jeśli ten wynik odniesiemy do ludzi - daje to około pół ząbku świeżego czosnku dziennie. Świeżego, bo w wyniku obróbki cieplnej - gotowania, smażenia czy pieczenia - warzywo to traci większość swojej uzdrawiającej mocy i aby osiągnąć podobny efekt profilaktyczny, trzeba by spożyć 10 razy większą dawkę"
"Badania nad czosnkiem prowadzili też naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Filadelfii (USA). Podczas wykonanych przez nich eksperymentów dwusiarczek dwualilu zniszczył komórki raka jelita grubego, które pobrano od ludzi i wszczepiono myszom. Zwierzętom trzy razy w tygodniu podawano po 1 mg substancji. Pozytywne efekty terapii pojawiły się po dwóch tygodniach. DADS doprowadził też do zagłady komórek rakowych hodowanych w laboratorium, a pochodzących od osób cierpiących na nowotwory złośliwe okrężnicy, skóry i płuc. - Choć wiele jeszcze pozostaje do wyjaśnienia, większość z nas nie ma wątpliwości, że czosnek wzmacnia układ odpornościowy człowieka - mówi Munday. - Ma to podstawowe znaczenie w walce z nowotworami. Im silniejszy jest organizm, tym skuteczniej może likwidować komórki rakowe. Niektórzy uważają nawet, że czosnek powinien być stosowany nie tylko profilaktycznie, ale wręcz jako lek"
Czosnek koniecznie musi być Polski, bardzo łatwo go odróżnić od innego - nasz ma charakterystyczny fioletowy kolor a ząbki są średnio dużej wielkości - te chińskie, portugalskie sa duże i białe. Na Allegro zawsze można zamówić swieży czosnek.
Kolejną istotną rzeczą żeby czosnek zadziałał prawidłowo jest konieczność jego rozgniecenia (wyciskarka) i odczekanie około 10 minut - to wtedy allicyna zwiększa swoje stężenie, w jednym ząbku czosnku znajduje się 5-15 mg allicyny, substancji silniejszej niż penicylina, tetracykliny, a także większej części przeciw grzybicznych preparatów. Związki siarki pobudzają białe krwinki do ochrony organizmu.
1 mg allicyny = 15 mg penicyliny.
Czosnek hamuje rozwój bakteri, wirusów, grzybów: Gronkowca Złocistego, paciorkowców, pałeczki ropy błekitnej, kandydozy układu pokarmowego.
Czosnek ma działanie wzmacniające odporność. Ma wpływ na działanie limfocytów T i makrofagów, kluczowych elementów układu odpornościowego. Stwierdzono, że wyciąg z czosnku pobudza makrofagi do wytwarzania większej ilości czynników zabijających drobnoustroje i komórki nowotworowe.
Czosnek jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny.
Czosnek a nowotwory
"Komórki nowotworowe znane są z tego, że mają wysoki metabolizm i potrzebują dużo energii do szybkiego wzrostu. Naukowcy odkryli, że substancje zawarte w czosnku, sprzyjają produkcji reaktywnych form tlenu w komórkach nowotworowych mózgu, powodując ich tendencję do poprawy chemicznych sygnałów śmierci, co zapobiega wzrostowi guza mózgu"
"Badania wskazują, że organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku są wyjątkowo skuteczne wobec glejaka, i mogą być używane, jako nieinwazyjna forma leczenia raka bez śmiertelnie niebezpiecznych skutków ubocznych związanych z chemioterapią. Studiowano trzy organiczne związki siarki z czosnku (DAS, DADS i DATS) i studiowano ich interakcję z komórkami ludzkiego glejaka. Okazało się, że hydroksylowe jony sulfonofenyli zawarte w czosnku są w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg"
"Żadne inne warzywo nie powstrzymuje tak skutecznie choroby nowotworowej. Znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka. Analizy sugerują, że znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka, przede wszystkim - raka jelita"
"Munday i jego współpracownicy prowadzili eksperymenty na szczurach. Karmili gryzonie różnymi dawkami dwusiarczku dwualilu (DADS) - substancji czynnej w czosnku, która w organizmie ssaka przekształca się w inny związek zwany alicyną charakteryzujący się silnym działaniem bakteriobójczym. Badacze zauważyli, że alicyna i w mniejszym stopniu również inne związki siarki, które znajdują się w czosnku, usuwają z jelit toksyny mogące zainicjować rozwój nowotworu. Podczas jednego z eksperymentów stwierdzono, że najwięcej alicyny wydzielało się u szczura wtedy, gdy dzienna dawka DADS wynosiła 0,03 mg na każde 100 g masy zwierzęcia. Jeśli ten wynik odniesiemy do ludzi - daje to około pół ząbku świeżego czosnku dziennie. Świeżego, bo w wyniku obróbki cieplnej - gotowania, smażenia czy pieczenia - warzywo to traci większość swojej uzdrawiającej mocy i aby osiągnąć podobny efekt profilaktyczny, trzeba by spożyć 10 razy większą dawkę"
"Badania nad czosnkiem prowadzili też naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Filadelfii (USA). Podczas wykonanych przez nich eksperymentów dwusiarczek dwualilu zniszczył komórki raka jelita grubego, które pobrano od ludzi i wszczepiono myszom. Zwierzętom trzy razy w tygodniu podawano po 1 mg substancji. Pozytywne efekty terapii pojawiły się po dwóch tygodniach. DADS doprowadził też do zagłady komórek rakowych hodowanych w laboratorium, a pochodzących od osób cierpiących na nowotwory złośliwe okrężnicy, skóry i płuc. - Choć wiele jeszcze pozostaje do wyjaśnienia, większość z nas nie ma wątpliwości, że czosnek wzmacnia układ odpornościowy człowieka - mówi Munday. - Ma to podstawowe znaczenie w walce z nowotworami. Im silniejszy jest organizm, tym skuteczniej może likwidować komórki rakowe. Niektórzy uważają nawet, że czosnek powinien być stosowany nie tylko profilaktycznie, ale wręcz jako lek"