Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czosnek - Eliksir Zdrowia.

Leki ziołowe, środki naturalne, witaminy i minerały.
Żywność/dieta.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kretu
Odburzony Wolontariusz Forum
Posty: 1180
Rejestracja: 14 października 2016, o 10:07

6 marca 2017, o 20:40

Czosnek jest według mnie najsilniejszym warzywem - działa przeciw bakteryjnie, przeciw grzybiczo, przeciw wirusowo, wspomaga odporność, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega powstawaniu nowotworów.


Czosnek koniecznie musi być Polski, bardzo łatwo go odróżnić od innego - nasz ma charakterystyczny fioletowy kolor a ząbki są średnio dużej wielkości - te chińskie, portugalskie sa duże i białe. Na Allegro zawsze można zamówić swieży czosnek.

Kolejną istotną rzeczą żeby czosnek zadziałał prawidłowo jest konieczność jego rozgniecenia (wyciskarka) i odczekanie około 10 minut - to wtedy allicyna zwiększa swoje stężenie, w jednym ząbku czosnku znajduje się 5-15 mg allicyny, substancji silniejszej niż penicylina, tetracykliny, a także większej części przeciw grzybicznych preparatów. Związki siarki pobudzają białe krwinki do ochrony organizmu.

1 mg allicyny = 15 mg penicyliny.


Czosnek hamuje rozwój bakteri, wirusów, grzybów: Gronkowca Złocistego, paciorkowców, pałeczki ropy błekitnej, kandydozy układu pokarmowego.

Czosnek ma działanie wzmacniające odporność. Ma wpływ na działanie limfocytów T i makrofagów, kluczowych elementów układu odpornościowego. Stwierdzono, że wyciąg z czosnku pobudza makrofagi do wytwarzania większej ilości czynników zabijających drobnoustroje i komórki nowotworowe.

Czosnek jest inhibitorem wychwytu zwrotnego noradrenaliny.


Czosnek a nowotwory

"Komórki nowotworowe znane są z tego, że mają wysoki metabolizm i potrzebują dużo energii do szybkiego wzrostu. Naukowcy odkryli, że substancje zawarte w czosnku, sprzyjają produkcji reaktywnych form tlenu w komórkach nowotworowych mózgu, powodując ich tendencję do poprawy chemicznych sygnałów śmierci, co zapobiega wzrostowi guza mózgu"

"Badania wskazują, że organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku są wyjątkowo skuteczne wobec glejaka, i mogą być używane, jako nieinwazyjna forma leczenia raka bez śmiertelnie niebezpiecznych skutków ubocznych związanych z chemioterapią. Studiowano trzy organiczne związki siarki z czosnku (DAS, DADS i DATS) i studiowano ich interakcję z komórkami ludzkiego glejaka. Okazało się, że hydroksylowe jony sulfonofenyli zawarte w czosnku są w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg"




"Żadne inne warzywo nie powstrzymuje tak skutecznie choroby nowotworowej. Znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka. Analizy sugerują, że znajdujące się w tej roślinie związki chemiczne są w stanie zahamować rozwój niektórych raków atakujących układ pokarmowy człowieka, przede wszystkim - raka jelita"

"Munday i jego współpracownicy prowadzili eksperymenty na szczurach. Karmili gryzonie różnymi dawkami dwusiarczku dwualilu (DADS) - substancji czynnej w czosnku, która w organizmie ssaka przekształca się w inny związek zwany alicyną charakteryzujący się silnym działaniem bakteriobójczym. Badacze zauważyli, że alicyna i w mniejszym stopniu również inne związki siarki, które znajdują się w czosnku, usuwają z jelit toksyny mogące zainicjować rozwój nowotworu. Podczas jednego z eksperymentów stwierdzono, że najwięcej alicyny wydzielało się u szczura wtedy, gdy dzienna dawka DADS wynosiła 0,03 mg na każde 100 g masy zwierzęcia. Jeśli ten wynik odniesiemy do ludzi - daje to około pół ząbku świeżego czosnku dziennie. Świeżego, bo w wyniku obróbki cieplnej - gotowania, smażenia czy pieczenia - warzywo to traci większość swojej uzdrawiającej mocy i aby osiągnąć podobny efekt profilaktyczny, trzeba by spożyć 10 razy większą dawkę"

"Badania nad czosnkiem prowadzili też naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Filadelfii (USA). Podczas wykonanych przez nich eksperymentów dwusiarczek dwualilu zniszczył komórki raka jelita grubego, które pobrano od ludzi i wszczepiono myszom. Zwierzętom trzy razy w tygodniu podawano po 1 mg substancji. Pozytywne efekty terapii pojawiły się po dwóch tygodniach. DADS doprowadził też do zagłady komórek rakowych hodowanych w laboratorium, a pochodzących od osób cierpiących na nowotwory złośliwe okrężnicy, skóry i płuc. - Choć wiele jeszcze pozostaje do wyjaśnienia, większość z nas nie ma wątpliwości, że czosnek wzmacnia układ odpornościowy człowieka - mówi Munday. - Ma to podstawowe znaczenie w walce z nowotworami. Im silniejszy jest organizm, tym skuteczniej może likwidować komórki rakowe. Niektórzy uważają nawet, że czosnek powinien być stosowany nie tylko profilaktycznie, ale wręcz jako lek"
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
Awatar użytkownika
Joannaw27
Odburzony i pomocny użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 20 czerwca 2015, o 00:12

7 marca 2017, o 15:59

Szkoda ze ja czosnku jeść nie mogę, miałam usuwany woreczek zolciowy i niestety wątroba funkcjonuje trochę na mniejszych obrotach, nie mogę jeść nic ostrego, bo zaraz mi towarzyszy ból, a czosnek bardzo lubię.
COCO JUMBO I DO PRZODU
Awatar użytkownika
Guett
Odważny i aktywny forumowicz
Posty: 841
Rejestracja: 1 września 2014, o 11:35

25 marca 2017, o 15:16

właśnie mam zamiar włączyć czosnek do diety, sporo dobrego niesie jego spożywanie.
i'm tired boss
Awatar użytkownika
GaunterODim
Hardcorowy "Ryzykant" Forum
Posty: 302
Rejestracja: 13 marca 2017, o 23:04

25 marca 2017, o 15:36

W moim przypadku podczas gorączki niezastąpiony.
Awatar użytkownika
Kretu
Odburzony Wolontariusz Forum
Posty: 1180
Rejestracja: 14 października 2016, o 10:07

7 maja 2017, o 22:41

Japońscy naukowcy – podając czosnek szczurom – odnotowali wyraźny wzrost poziomu noradrenaliny, białek rozprzęgających (UCP), aktywności brunatnej tkanki tłuszczowej oraz tempa termogenezy i lipolizy - rozpadu cząsteczek tłuszczu zapasowego.


Już z tych kilku badań niezbicie wynika, że legendy o wpływie czosnku na zdolności wysiłkowe mają racjonalne podstawy. Jakkolwiek noradrenalina jest hormonem niezwykle istotnym w kształtowaniu tychże zdolności, to jednak znacznie ważniejszy jest wspominany wyżej – testosteron. Ten bowiem, wydzielany przez jądra do krwiobiegu, dociera do tkanki mięśniowej. Tu wnika do każdej komórki mięśniowej, gdzie wiąże się z wyspecjalizowanymi białkami – nazywanymi receptorami androgenowymi (AR). Po związaniu testosteronu, receptor androgenowy przekształca się w czynnik transkrypcyjny, inicjujący (o czym już wiemy) najważniejszy etap anabolizmu białek – transkrypcję. Ostatecznie więc pod wpływem testosteronu dochodzi do wzmożenia produkcji białek kurczliwych włókienek mięśniowych, czyli regeneracji mięśni oraz rozwoju ich siły i masy.

Teoria pokazuje, że czosnek – aktywujący noradrenalinę – powinien podnosić też poziom testosteronu. Wynika to bowiem ze znanych nam już właściwości noradrenaliny – jej wpływu na hormony podwzgórza i przysadki mózgowej – GnRH oraz LH.

Zespół Oi chciał mieć jednak całkowitą pewność, również i co do tej kwestii... Japońscy naukowcy opublikowali w 2008 roku wyniki kolejnego badania. Podając czosnek szczurom tym razem, karmionym wysokobiałkową dietą – notowali poziom gonadotropiny LH, testosteronu i kortykosteronu oraz wartość bilansu azotowego. Testosteron – wiemy – to hormon anaboliczny, wydzielany i produkowany pod wpływem LH. Za to kortykosteron jest szczurzym odpowiednikiem ludzkiego kortyzolu – hormonu katabolicznego, utrudniającego rozwój muskulatury. Natomiast bilans azotowy to miara anabolizmu białek, mówiąca między innymi o tym, jak szybko rosną muskuły.

Badanie udowodniło, że - pod wpływem dodatku czosnku do diety wysokobiałkowej szczurów – doszło do wyraźnego wzrostu poziomu LH i testosteronu, wyraźnego spadku poziomu kortykosteronu oraz – co najciekawsze – znacznego (dwukrotnego) wzrostu wartości bilansu azotowego.

To badanie dowiodło nam dwóch rzeczy: nie tylko podania o wysiłkowych właściwościach czosnku mają realne podstawy, ale też o jego właściwościach afrodyzyjnych (miłosnych), znanych głównie z tradycji medycyny chińskiej. Przypomnijmy bowiem, że testosteron to męski hormon płciowy, nie tylko kształtujący męską waleczność, sylwetkę i siłę, ale również kreujący męskie zachowania seksualne.

Rayalam postulował, że składniki aktywne czosnku wykazują aktywność zbliżoną do CLA. Wykazał to też w swoim badaniu, gdzie – zestawiając składniki aktywne czosnku z CLA – doprowadził do ,zagłady’ komórek tłuszczowych, w efekcie nasilenia procesu ich programowanej śmierci – apoptozy. I chociaż badanie to nie obejmowało wpływu składników aktywnych czosnku na tkankę mięśniową, to jednak dokonać możemy tutaj interpolacji... Skoro wcześniej udowodniono, że CLA zwiększają anabolizm białek mięśniowych (via PPAR alfa), zaś składniki aktywne czosnku działają tak samo, jak CLA, to jasnym wydaje się, że również i one zwiększają anabolizm białek mięśniowych - poprzez aktywację tych samych czynników transkrypcyjnych.

Wniosek płynący z tego wszystkiego wydaje się jasny: wato włączyć czosnek do naszego menu, gdy pracujemy nad redukcją tłuszczu czy rozwojem masy mięśniowej. Jeżeli komuś przeszkadza jego nieprzyjemny zapach, niech powie sobie tak: „Może będę troszeczkę ‘podjeżdżał’, ale za to – jak wspaniale wyglądał!”


autor: Sławomir Ambroziak
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
Awatar użytkownika
Guett
Odważny i aktywny forumowicz
Posty: 841
Rejestracja: 1 września 2014, o 11:35

7 maja 2017, o 23:40

Nieprzyjemny zapach da się jakoś zmniejszyć, są na to sposoby. Ale po rozgnieceniu i odczekaniu 10min ten palący, ostry smak jest lekkim problemem, bo przez to ledwo go zjadam. Po prostu tak ostro daje w gębę, że łzy mi lecą i popijam dużo ilością wody :D nie wiem, może tylko dla mnie czosnek jest tak mocno ostry :)
i'm tired boss
Awatar użytkownika
Kretu
Odburzony Wolontariusz Forum
Posty: 1180
Rejestracja: 14 października 2016, o 10:07

7 maja 2017, o 23:43

Guett im mocniejszy tym lepszy :) staraj się brać zawsze dużą kanapke, grubą warstwę masła i delikatnie rozsmaruj czosnek po całej kanapce, żeby nie był wyciśnięty tylko w kilku miejscach, ale staraj się go nie zmieszać z masłem.
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
Awatar użytkownika
Guett
Odważny i aktywny forumowicz
Posty: 841
Rejestracja: 1 września 2014, o 11:35

7 maja 2017, o 23:44

A no widzisz, ja wyciskam na pół kromki chleba i gdy jem to jak najszybciej :D
i'm tired boss
ODPOWIEDZ